Εκτινάχθηκε η τιμή της ζάχαρης - Γιατί αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, στα 24 σεντς ανά λίβρα, εκτινάχθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές της ζάχαρης, και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω άνοδο.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη της ζάχαρης είναι αρκετά ευνοϊκά για να παραμείνουν οι τιμές αυξημένες βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα»  δήλωσε ο Girish Chhimwal, αναλυτής ζάχαρης στην S&P, επικαλούμενος τους καιρικούς κινδύνους που πλήττουν τους κορυφαίους παραγωγούς ζάχαρης.

Σύμφωνα με το CNBC, η αύξηση του κόστους θα μπορούσε να μεταφερθεί στους καταναλωτές με τη μορφή ακριβότερων γλυκών.

Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως, δήλωσε ο John Stansfield, ανώτερος αναλυτής ζάχαρης στην DNEXT. «Σε μια μπάρα σοκολάτας υπάρχει γάλα, κακάο κ.λπ. και το κόστος αυτό αυξάνεται επίσης. Το ενεργειακό και εργατικό κόστος για την παραγωγή τέτοιων προϊόντων επίσης αυξάνεται», πρόσθεσε.

Ανησυχίες για την παραγωγή

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η ασιατική περίοδος σύνθλιψης ζαχαροκάλαμου έχει αρχίσει να ολοκληρώνεται και έχουμε δει μεγάλες αναθεωρήσεις της σοδειάς προς τα κάτω στις βασικές χώρες παραγωγής, κυρίως στην Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Κίνα και το Πακιστάν«, τόνισε ο Stansfield.

Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο μετά τη Βραζιλία.

Στις αρχές Απριλίου, η All India Sugar Trade Association μείωσε τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή ζάχαρης κατά σχεδόν 3% για το καλλιεργητικό έτος από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Η ένωση επικαλέστηκε μη εποχικές βροχοπτώσεις στη Μαχαράστρα, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής ζάχαρης της Ινδίας.

Αναλυτές ανέφεραν επίσης ότι η χαμηλότερη παραγωγή επιδεινώθηκε από την κακή ευρωπαϊκή σοδειά τεύτλων λόγω της της σοβαρής καλοκαιρινής ξηρασίας καθώς και από τη συνεχίση της ανάκαμψης της ζήτησης από την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζάχαρης, ενώ το 20% προέρχεται από τεύτλα.