Ενεργειακή βαβέλ: Ρήγμα στην Ε.Ε.για το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Οι διαφωνίες των χωρών μελών για το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία ανέδειξαν την αδυναμία της Ε.Ε. να επιβάλει αυστηρές και ουσιαστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναδείχθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup (υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) που πραγματοποιήθηκε χθες.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα και στη συνεδρίαση του συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ, όπου μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών όλων των χωρών της Ε.Ε. 

Το θέμα του εμπάργκο επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις δραματικές εικόνες νεκρών αμάχων από την πόλη Μπούτσα στην Ουκρανία, αλλά προκαλεί διαφωνίες και τελικά ρήγμα ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. 

Ορισμένες χώρες όπως η Πολωνία αλλά και οι χώρες της Βαλτικής υποστηρίζουν ότι πρέπει να διακοπούν άμεσα οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται πλέον και η Γαλλία καθώς ο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν  τάχθηκε χθες υπέρ του εμπάργκο λέγοντας ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για δολοφονίες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών αγαθών, αλλά αντέδρασαν χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές, όπως η Αυστρία και η Σλοβακία. 

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Γερμανία η οποία έχει μέχρι στιγμής αντιταχθεί στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αέριο, ενώ χθες και ο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, προειδοποίησε ότι εάν επιβληθεί εμπάργκο στα ρωσικά ενεργειακά αγαθά, η γερμανική οικονομία θα πέσει σε ύφεση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Σούινγκ δήλωσε ότι οι οικονομικές συνέπειες θα είναι τρομερές εάν διακοπεί ο ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι είναι υπέρ της διακοπής των εμπορικών σχέσεων σε άλλα αγαθά από τη Ρωσία, πλην πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ κατά του ενεργειακού εμπάργκο έχουν  ταχθεί και οι εκπρόσωποι των γερμανικων βιομηχανιών.

Από την πλευρά της Αυστρίας, ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλεμπεργκ δήλωσε στο ραδιόφωνο ότι η Αυστρία δεν θα υποστηρίξει κανένα εμπάργκο της ΕΕ στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου καθώς υπάρχουν και άλλες επιλογές για να γίνουν πιο αυστηρά τα τιμωρητικά μέτρα κατά της κυβέρνησης του Πούτιν.

Οπως έγραψε το Bloomberg, η Αυστρία είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πράσινης ενέργειας, αλλά εξακολουθεί να βασίζεται στο φυσικό αέριο για περίπου το ένα τέταρτο των ενεργειακών της αναγκών. Οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν το 80% της προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας.

Ειδήσεις σήμερα:

Opinion Poll: Μειώνεται η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Blacklist, σύνδρομο Μινχάουζεν και παιδοκτονίες από την Πάτρα στο… Netflix

Μέρκελ προς Ζελένσκι: Σωστή η απόφαση να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

 

Πηγή: politicus.gr