ΕΝΦΙΑ 2021 – Πληρωμή πρώτης δόσης τέλος Σεπτεμβρίου ή δύο δόσεις τον Οκτώβριο

Toν νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ στέλνει η ΑΑΔΕ σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του φόρου ακινήτων αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου και το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) μέχρι το τέλος Οκτωβρίου χωρίς να επιβαρυνθούν με το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής της δόσης του Σεπτεμβρίου.

Βέβαια, όσοι θέλουν να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου κερδίζοντας έτσι τις 6 μηνιαίες δόσεις, μπορούν να το πράξουν.

Δύο δυνατότητες στους πολίτες

Όπως δήλωσε  μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας, «η δική μου προσέγγιση είναι ότι πρέπει να δώσουμε στους πολίτες και τις δύο δυνατότητες. Είναι κάτι που θα αξιολογήσουμε την κατάλληλη στιγμή».

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες (οι νέες αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν από το 2022), ενώ δεν υπάρχουν μεταβολές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων που εφαρμόστηκαν το 2020.

Εξι μηνιαίες δόσεις

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί και φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022.