Εννιά λάθη που δεν πρέπει να κάνετε με τα χρήματά σας

Υπάρχουν άνθρωποι που διαχειρίζονται τα χρήματά τους με τον καλύτερο τρόπο.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που κάθε μήνα έχουν την απορία γιατί δεν τους φθάνει ο μισθός τους.
Για όσους αναρωτιούνται σε ποια κατηγορία ανήκουν, ακολουθούν εννέα ενδείξεις που αποδεικνύουν ότι μάλλον δεν είναι και τόσο καλοί στη διαχείριση των χρημάτων τους.

1. Στηρίζεστε υπερβολικά στη χρήση της πιστωτικής σας κάρτας ακόμη και για καθημερινά έξοδα: Συνήθως χρησιμοποιούμε μία πιστωτική κάρτα σε έκτακτες περιπτώσεις. Εάν εσείς τη χρησιμοποιείται ακόμη και για να αγοράσετε… γάλα, μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε συνήθειες.

2. Αργείτε συνεχώς να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας: Εάν περιμένετε, όχι από αφηρημάδα, αλλά από οικονομική στενότητα να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας ή περιμένετε να λήξουν μάλλον κάτι δεν πάει και πολύ καλά με τη διαχείριση των χρημάτων σας.

3. Αϋπνίες λόγω χρημάτων: Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ, γιατί έχετε συνεχώς το μυαλό σας στην οικονομική σας κατάσταση, τότε ή θα πρέπει να βρείτε μία ακόμη δουλειά ή θα πρέπει να μειώσετε τα έξοδά σας.

4. Καμία επικοινωνία με τον/την σύζυγο: Για εσάς που είστε παντρεμένοι πιθανώς να βρίσκεστε αντιμέτωποι με έναν άλλον άνθρωπο με εντελώς διαφορετική αίσθηση του τι σημαίνει «κάνω οικονομία» ή «ξοδεύω». Καλό θα είναι να βρείτε τη χρυσή τομή, εάν τουλάχιστον θέλετε να σας φθάνουν τα οικογενειακά έσοδα.

5. Δεν έχετε κάποιον τακτικό προϋπολογισμό: Καλό θα είναι να ξεκινήστε με την «κατάρτιση» ενός βασικού προϋπολογισμού βάσει των μηνιαίων εσόδων σας. Να γνωρίζετε εξ αρχής το ποσό που θα πρέπει να δαπανηθεί για υποχρεώσεις, για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης και όλα τα άλλα «βαρίδια» που ταλαιπωρούν όλους μας.

6. Το χρέος σας πλησιάζει αυτό της… Ελλάδας: Εάν διαπιστώσετε ότι είστε κυριολεκτικά πνιγμένοι στα χρέη καλό θα ήταν αν αλλάξετε συνήθειες στον τρόπο με τον οποίο ξοδεύετε τα χρήματα σας. Και φυσικά να κάνετε το παν για να τα μειώσετε.

7. «Πνιγμένοι» από την έλλειψη χρημάτων: Και σε αυτήν την περίπτωση καλό θα ήταν να αλλάξετε συνήθειες. Εκτός από την αποπληρωμή των μηνιαίων υποχρεώσεων, προσπαθήστε να «βάζετε κάτι στην άκρη», έστω και ένα μικρό ποσό, κάθε μήνα.

8. Περισσεύουν... πολλές μέρες του μήνα μέχρι να πληρωθείτε ξανά: Έχει συμβεί σε όλους να ξεμένουν από χρήματα ακόμη και στο μέσο ενός μήνα. Και σε αυτήν την περίπτωση καλό θα είναι να έχετε έναν βασικό προϋπολογισμό ούτως ώστε να μπορείτε να καλύψετε τουλάχιστον τις βασικές ανάγκες σας.

9. Ένα έκτακτο έξοδο μοιάζει με καταστροφή: Εάν συμβεί κάτι έκτακτο και το αντιμετωπίζετε συνεχώς έως το τέλος του κόσμου, τότε μάλλον δεν διαχειρίζεστε τα χρήματά σας με τον καλύτερο τρόπο, ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων σας.