Eπενδύσεις ESG: Πώς οι αντιπαραθέσεις επηρεάζουν τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια αύξηση της δημοτικότητας και της δυναμικής των ESG επενδύσεων – μια μορφή υπεύθυνης επένδυσης που ευθυγραμμίζει τις οικονομικές αποδόσεις με θετικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές αποδόσεις.

Οι θεσμικοί επενδυτές και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θεωρούν τις επενδύσεις ESG ως ένα μέσο για τον μετριασμό των επενδυτικών κινδύνων και την αύξηση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων. Η βασική παραδοχή είναι ότι οι βιομηχανίες που διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και κυβερνητικούς κινδύνους θα είναι λιγότερο ευάλωτες στις αλλαγές των κανονισμών ή των κοινωνικών προσδοκιών. Αυτό θα βελτιώσει την απόδοσή τους μακροπρόθεσμα.

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, πολυάριθμα ειδησεογραφικά άρθρα έχουν επισημάνει τις αυξανόμενες εντάσεις και συγκρούσεις γύρω από τις επενδύσεις ESG. Τον Φεβρουάριο, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis, προώθησε νομοθεσία για τον περαιτέρω περιορισμό των κρατικών επενδύσεων που αφορούν την ESG.

Εν τω μεταξύ, πολλοί αντίπαλοι του ESG έχουν βάλει στο στόχαστρο την BlackRock, τον μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων παγκοσμίως και τον σημαντικότερο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών ESG.

Το ESG έχει δεχθεί κριτική και από τα δύο άκρα του ιδεολογικού φάσματος. Οι δεξιές δυνάμεις θεωρούν το ESG ως πολιτικά φορτισμένη διακυβέρνηση που προωθεί τον «καπιταλισμό της αφύπνισης» υπό την ηγεσία των επιχειρήσεων.

Αντίθετα, η αριστερά έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τους ισχυρισμούς του ESG, υποστηρίζοντας ότι οι φιλικές προς τις επιχειρήσεις και την αγορά προσεγγίσεις του για την ισότητα και τη βιωσιμότητα είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τις δημόσιες συζητήσεις γύρω από τις επενδύσεις ESG;

Η Claudia Lorenzo Rubiera, μελετητής που ερευνά τον τρόπο με τον οποίο θέματα όπως η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές αμφισβητούνται στη δημόσια σφαίρα, βρίσκει αυτές τις συζητήσεις ενδεικτικές της αυξανόμενης πόλωσης στον τομέα των ορυκτών καυσίμων.

Η πολιτική των επενδύσεων ESG

Μια προσεκτικότερη ματιά στο αυξανόμενο κλίμα κατά των Αντί ESG στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι οι επιθέσεις στις επενδύσεις σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διοικητικά θέματα βασίζονται σε πολιτιστικούς και όχι σε οικονομικούς λόγους. Όπως σημειώνεται σε ανάλυση της Wall Street Journal, ο κύριος στόχος των συντηρητικών ακτιβιστών είναι να μετατρέψουν το κίνημα κατά του ESG σε «μια κραυγή συσπείρωσης κατά του καπιταλισμού, όπως η κριτική θεωρία της φυλής έγινε συντομογραφία για ευρύτερες επικρίσεις σχετικά με το πώς διδάσκεται η φυλή στα σχολεία».

Εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις των συντηρητικών στις επενδύσεις ESG απαιτούν νομοθεσία κατά των ESG. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πεποίθησή τους ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να καθορίζουν τον τρόπο κατανομής του κεφαλαίου και τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Το κόστος της ανάδειξης των επενδύσεων ESG σε πολιτικό ζήτημα είναι εξόφθαλμο. Σύμφωνα με μια ανάλυση που διεξήχθη από μελετητές της Σχολής Wharton, ένας νόμος του Τέξας, που απαγορεύει στους δήμους να συνεργάζονται με τράπεζες που έχουν πολιτικές ESG κατά των ορυκτών καυσίμων και των πυροβόλων όπλων, είχε ένα τίμημα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκδότες του υπέστησαν πρόσθετους τόκους ύψους 300 έως 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τα 31,8 δισεκατομμύρια δολάρια που δανείστηκαν κατά τους οκτώ μήνες που ακολούθησαν την ψήφιση του νόμου.

Όπως φαίνεται από την περίπτωση του Τέξας, μία από τις κύριες αιτίες της αύξησης του συναισθήματος κατά των ΑΠΕ μεταξύ των συντηρητικών είναι η ολοένα και πιο εμφανής υπαρξιακή κρίση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Τον Μάιο του 2021, μια ψηφοφορία-ορόσημο για τους μετόχους της ExxonMobil είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου από την Engine No. 1 – ένα μικρό ακτιβιστικό hedge fund που πίεζε τον πετρελαϊκό γίγαντα να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στρατηγική για το κλίμα και να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα.

Περίπου την ίδια εποχή, ολλανδικό δικαστήριο έδωσε εντολή στη Shell να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% μεταξύ 2019 και 2030, σε απάντηση σε αγωγή που είχαν υποβάλει περιβαλλοντικές ομάδες και ακτιβιστές. Τέτοια γεγονότα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική κερδοφορία και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων υψηλής έντασης άνθρακα.

Διαφορετικές απόψεις για τις επενδύσεις ESG

Η πολιτική διαφωνία σχετικά με τις επενδύσεις ESG μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ιδεολογική σύγκρουση σχετικά με τον ρόλο του καπιταλισμού στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων όπως η ανισότητα και η κλιματική αλλαγή. Η σύγκρουση αυτή περιλαμβάνει τρεις βασικές ιδέες.

Πρώτον, όσοι υποστηρίζουν τις επενδύσεις ESG πιστεύουν ότι ο καπιταλισμός μπορεί να μεταρρυθμιστεί και να αναπροσανατολιστεί ώστε να υπηρετήσει το κοινό καλό, ενσωματώνοντας περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια στη λήψη οικονομικών αποφάσεων και δημιουργώντας κίνητρα θετικής αλλαγής.

Δεύτερον, οι συντηρητικοί αντίπαλοι του ESG απορρίπτουν την προώθηση των επενδύσεων ESG για αυτό που θεωρούν φιλελεύθερους σκοπούς.

Τρίτον, οι προοδευτικοί αντίπαλοι του ESG κατηγορούν την επένδυση ESG ότι αποτελεί μια μορφή «πράσινου ξεπλύματος» – την παραπλανητική πρακτική που κάνει μια εταιρεία ή ένα προϊόν να φαίνεται ότι είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Ανεξάρτητες αξιολογήσεις των επιδόσεων ESG

Η επένδυση ESG εξακολουθεί να είναι γεμάτη διαμάχες και πολλοί πιστεύουν ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το επόμενο έτος. Ποιες είναι οι συνέπειες της διαμάχης για τον Καναδά; Εν συντομία, ενώ πολλές καναδικές εταιρείες έχουν εκφράσει θετική στάση απέναντι στο ESG, είναι ανησυχητικό ότι οι δημόσιες αφηγήσεις σχετικά με την τύχη του πετρελαίου έχουν γίνει όλο και πιο πολωμένες, γεγονός που παραλληλίζει την πολιτικοποίηση των επενδύσεων ESG στις ΗΠΑ.

Η κοινή γνώμη σχετικά με την κερδοφορία της βιομηχανίας πετρελαίου σε σύγκριση με τις επιδοτήσεις που λαμβάνει από τις επαρχιακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις αποκλίνει ολοένα και περισσότερο.

Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για το μέλλον της βιομηχανίας πετρελαίου και τη σχέση της με την κυβέρνηση. Εάν η αντίληψη ότι η βιομηχανία δεν καταβάλλει το δίκαιο μερίδιό της παραμένει, θα αυξηθεί η πολιτική πίεση για τη μείωση ή την κατάργηση των υφιστάμενων επιδοτήσεων.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως ολοκληρωμένες και ανεξάρτητες αξιολογήσεις της συμβατότητας της καναδικής βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων με τα κριτήρια ESG. Αυτό θα μας επιτρέψει να λάβουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το πώς η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων του Καναδά ευθυγραμμίζεται με την παγκόσμια μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο μέλλον. Με μια προληπτική προσέγγιση του ESG, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για όλους» καταλήγει η Claudia Lorenzo Rubiera.

Πηγή: ESGstories.gr