Επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα: Οι δικαιούχοι - Πότε καταβάλλεται

Από 45 έως 480 ευρώ θα κυμανθεί το επίδομα θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το επίδομα αναμένεται να δοθεί σε 1,2 εκατομμύρια ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές και οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2024. Μάλιστα θα ισχύει 20% προσαύξηση για κάθε τέκνο.

«Δίνουμε έκτακτη ενίσχυση στους ενεργειακά ευάλωτους. Αυτοί είναι 1,2 εκατομμύρια οι πιθανοί ωφελούμενοι. Καλύπτουμε το τρίμηνο από 1/1/2024 και η ενίσχυση γίνεται με τις βαθμοημέρες με 12.000 διαφορετικούς συντελεστές σε 12.000 σημεία στη χώρα» εξήγησε σε συνέντευξη τύπου προαναγγέλλοντας ότι «το 2024 θα υπάρξει μια συνολική μεταρρύθμιση όλου του συστήματος πάνω στις ίδιες αρχές έτσι ώστε να αποκτήσουν οι ενισχύσεις καλύτερα χαρακτηριστικά».

Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ το μήνα, όση δηλαδή και για το επίδομα θέρμανσης ανά μήνα, το συνολικό κόστος είναι 120 εκατ. ευρώ – 45 ευρώ το τρίμηνο το ελάχιστο και 450 ευρώ το μέγιστο – με τον κ. Σκυλακάκη να εξηγεί ότι οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στο mythermansi της ΑΑΔΕ, θα κάνουν αίτηση θα βλέπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς του ρεύματος ως μείωση.

«Δεν είναι θέμα προκαταβολής εδώ, θα βλέπεις την έκπτωση στον λογαριασμό κατανάλωσης» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «τα κριτήρια είναι αυτά του επιδόματος θέρμανσης αφαιρουμένων όσων παίρνουν επίδομα θέρμανσης και όσους είναι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο».

Τα κριτήρια

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ενίσχυση θα είναι ενιαία και μάλιστα προσαυξημένα για οικογένειες με παιδιά. Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης θα είναι τα 45 ευρώ και το μέγιστο τα 480 ευρώ. Προϋπόθεση είναι ο αιτών να μην λαμβάνει κάποιο άλλο επίδομα θέρμανσης και να μην είναι ενταγμένος στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Οι καταναλωτές που θα κάνουν αίτηση θα δουν την ενίσχυση στους αντίστοιχους λογαριασμούς κατανάλωσης ως έκπτωση, αφού δεν πρόκειται για προκαταβολή.

Τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2024, όλοι οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν τιμολόγιο που να τους ταιριάζει. Οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο, που θα είναι ίδιο για όλους τους προμηθευτές. Σε αυτό το τιμολόγιο θα είναι εκ των προτέρων γνωστοποιημένη η τιμή κιλοβατώρας η οποία θα αλλάζει κάθε μήνα ανάλογα με την κίνηση των τιμών της αγοράς.

Τα νέα τιμολόγια θα έχουν χρωματική επισήμανση ως εξής:

Μπλε: Σταθερά τιμολόγια

Πράσινο: Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της είτε απολογιστικά

Πορτοκαλί: Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης

Κίτρινο: Κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής