Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα δοθεί φέτος - Οι δικαιούχοι

Με τα ίδια διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα καταβληθεί σε περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά το επίδομα θέρμανσης τη νέα χειμερινή περίοδο, όπως αναμένεται να αναφερθεί και στη ΔΕΘ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».

Ωστόσο, εφέτος δεν θα υπάρξει κρατική επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία που εφαρμόσθηκε την περυσινή σεζόν και συμπίεσε τη λιανική τιμή για τα νοικοκυριά σε επίπεδα κάτω του 1,10 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αυτό σημαίνει ότι αν διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών που έχουν «εκτοξευθεί» κοντά στα 92 δολάρια το βαρέλι με αύξηση κατά 20% από τις αρχές Ιουλίου, το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα σε τιμές ακόμη και στο 1,5 ευρώ το λίτρο, όπως προβλέπουν οι βενζινοπώλες.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου και όπως ανέφερε χθες (13/09) ο Υπουργός ΟικονομικώνΚωστής Χατζηδάκης, το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί όπως και πέρυσι, με κάποιες αλλαγές διαχειριστικού τύπου. Δεδομενη θεωρείται η κατάργηση της χορήγησης διπλού εισοδήματος για τη μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, καθώς η τιμή του αερίου έχει μειωθεί αισθητά σε σύγκριση με πέρυσι. Το μέτρο του διπλού επιδόματος, όπως διευκρίνιζαν πηγές του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ήταν προσωρινό εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Τα κριτήρια

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για μονογονεϊκή οικογένεια, το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση ύψους 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Κωστής Χατζηδάκης: «Ναι» σε επίδομα θέρμανσης και προσωπικής διαφοράς, αύξηση – «Όχι» σε παράταση του Market Pass

«Πρέπει να πάμε με fast track και διαφάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές», σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ΟικονομικώνΚωστής Χατζηδάκης, ενώ, ανέφερε ποιες από τις εξαγγελείες της κυβέρνησης θα εφαρμοσθούν και ποιες ανατρέπονται από τις φυσικές καταστροφές, μιλώντας στον ΑΝΤ1 χθες το βράδυ (13/09).

Σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο κ. Υπουργός τόνισε πως θα δοθεί κανονικά το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους, ή τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, ενώ αντίστοιχα θα προχωρήσει κανονικά η αύξηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης όπως είχε προγραμματισθεί. Απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια των καυσίμων, διαβεβαίωσε ότι η θέρμανση θα επιδοτηθεί όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του Μarket Pass», δηλαδή για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, λόγω του κόστους από την φυσική καταστροφή του Daniel.

Τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία και ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, δεν επαρκούν για την υλοποίηση όλων των ανωτέρω μέτρων και έτσι, καθίσταται αναγκαία η κατάθεση ενός συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού ύψους 600 εκατ. ευρώ στις επόμενες ημέρες, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ αφορούν σε κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ αφορούν σε ενισχύσεις στους αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ.

Προσέθεσε ότι ήδη γίνονται προβολές με βάση τον «Ιανό» για το ύψος των ζημιών, αλλά η πρώτη επίσημη εκτίμηση θα είναι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις αρχές του Οκτωβρίου.

«Δεν θα διακινδυνεύσουμε την επενδυτική βαθμίδα», υπογράμμισε εν συνεχεία και «γι’ αυτό θα πρέπει να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα μαζί με κοινωνική ευαισθησία. Χρειάζεται ένα καλό μήνυμα προς τα έξω, ότι η Ελλάδα κρατάει το ζύγι, ότι δεν ξανακυλά όπως έγινε στο παρελθόν και ότι θα συνεχίσει με προσήλωση την υλοποίηση των δημοσιονομικών της στόχων», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ είναι αδιαπραγμάτευτος και πως θα ήταν σφάλμα να ζητηθεί από την Κομισιόν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να ξανακυλά στην κρίση.

Τέλος, όσον αφορά τους κερδοσκόπους που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τη δοκιμασία των ανθρώπων στις πληγείσες περιοχές, ο Υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι «δεν θα υπάρξει έλεος στην αισχροκέρδεια».