Έρευνα ΕΚΤ: «Μειώνουν» τις δαπάνες οι καταναλωτές λόγω της ακρίβειας

Την εκτίμηση ότι τα εισοδήματά τους θα αυξηθούν πολύ λιγότερο από τον πληθωρισμό κάνουν οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη.

Ερευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Ιανουάριο σε 14.000 καταναλωτές χωρών της Ευρωζώνης – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Βέλγιο – δείχνει ότι για το επόμενο 12μηνο προβλέπουν μία αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους κατά 3,8% έναντι αύξησης 4,2% που προέβλεπαν το προηγούμενο μήνα. Η επιβράδυνση της κατανάλωσης οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες (55 έως 70 ετών).

Η πρόβλεψη για πληθωρισμό και αυξήσεις μισθών

Η μέση πρόβλεψη των ερωτηθέντων ήταν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,2% το επόμενο 12μηνο έναντι 6,6% που ήταν η πρόβλεψή τους τον Δεκέμβριο, ενώ οι ονομαστικοί τους μισθοί θα αυξηθούν μόνο κατά 1,3% έναντι 1%, αντίστοιχα. Σημαντικά μειώθηκαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε μία τριετία και συγκεκριμένα στο 2,5% από 3%.

Παρά την υποχώρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και τη μικρή αύξηση των μισθολογικών προσδοκιών, είναι φανερό ότι οι καταναλωτές αναμένουν σημαντική μείωση των πραγματικών εισοδημάτων τους.

Στο 4,9% τα επιτόκια στεγαστικών δανείων

Οσον αφορά τις τιμές των κατοικιών τους, οι καταναλωτές αναμένουν ότι θα επιβραδυνθεί η αύξησή τους το επόμενο 12μηνο στο 2,5% από 3% που περίμεναν τον Δεκέμβριο.

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές στο 4,9% από 3,3% στις αρχές του 2022.

Το ποσοστό των καταναλωτών που ανέφεραν ότι υπέβαλαν αίτηση για δάνειο τους τρεις τελευταίους μήνες μειώθηκε στο 13,6% από 13,9% τον Οκτώβριο του 2022.