Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη

Άνοδο του  πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,4% από 3,1% που ήταν τον Φεβρουάριο δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,8%. Στην Ευρωζώνη, η πρώτη εκτίμηση της Eurostat μιλά για πληθωρισμό 2,4% τον Μάρτιο, έναντι 2,6% τον Φεβρουάριο.

Στην Ευρωζώνη, ο υψηλότερος πληθωρισμός καταγράφεται στον τομέα των υπηρεσιών (4%, σταθερός σε σχέση με τον Φεβρουάριο), ενώ οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού εμφάνισαν αύξηση 2,7%, έναντι αύξησης 3,9% τον Φεβρουάριο. Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,1% έπειτα από αύξηση 1,6% τον Φεβρουάριο και στην ενέργεια σημειώθηκε μείωση των τιμών κατά 1,8%, έπειτα από μείωση 3,7% τον προηγούμενο μήνα.

Eurostat: Στο 3,4% «τσίμπησε» ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη-1

Τι σημαίνουν τα στοιχεία για την ΕΚΤ και τα επιτόκια 

Η πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν ότι οι τιμές θα παρέμεναν στάσιμες τον Μάρτιο, εκτιμάται ότι ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο δομικός πληθωρισμός, τον οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, υποχώρησε στο 2,9% από 3,1% τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε κάτω από τις προβλέψεις για 3%.

Βέβαια, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις υπηρεσίες, που παραμένει στο 4% εδώ και μήνες, δείχνει ότι οι μεγάλες αυξήσεις μισθών εξακολουθούν να προκαλούν πληθωριστικές πιέσεις σε αυτό τον τομέα.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά εδώ και πάνω από έναν χρόνο, αλλά υποχωρεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν από το φθινόπωρο και μετά. Κατόπιν τούτων, το ζήτημα πλέον δεν είναι εάν η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια, αλλά πότε και πόσο.

Στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αναγνωρίσει ότι οι πληθωριστικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί, με τους αξιωματούχους να «δείχνουν» προς τη συνεδρίαση του Ιουνίου για την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Οι επενδυτές περιμένουν άλλες δύο ή τρεις κινήσεις μέσα στο έτος.

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να δει τα στοιχεία των μισθών για λίγο ακόμα, πριν να θεωρήσει ότι μπορεί με άνεση να μειώσει τα επιτόκια. Οι μισθοί αυξάνονταν αρκετά γρήγορα στην Ευρωζώνη τα τελευταία τρίμηνα, αλλά ο ρυθμός της αύξησης έχει επιβραδυνθεί και οι εργαζόμενοι ανακτούν αργά την αγοραστική δύναμη που έχασαν όταν ο πληθωρισμός κάλπαζε.