Eurostat: Στο 8% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών στην Ελλάδα το Μάρτιο - Ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού 7,5% στην Ευρωζώνη

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο πληθωρισμός στην Ευρώπη λόγω του πόλεμου στην Ουκρανία που πυροδότησε περαιτέρω τις τιμές στην ενέργεια και το κύμα ανατιμήσεων σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον μήνα Μάρτιο, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε στο 8% από 6,3% τον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Μάρτιο σημείωσε νέα αύξηση και διαμορφώθηκε στο 7,5% από 5,9% το Φεβρουάριο.

Βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης ανόδου του πληθωρισμού είναι οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 44,7% (έναντι αύξησης 32% το Φεβρουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά με άνοδο 5%, τα μη βιομηχανικά προϊόντα με 3,4% και οι υπηρεσίες με ποσοστό αύξησης 2,7% από 2,5% το Φεβρουάριο. 

Εν αναμονή και των επίσημων ανακοινώσεων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την επόμενη Παρασκευή 8 Απριλίου, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάρτιο θα βρεθεί πάνω από το 8% από 7,2% το Φεβρουάριο.

Παρότι η Ελλάδα βρίσκεται άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, υπάρχουν χώρες, στις οποίες ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε διψήφια επίπεδα. Ενδεικτικά, στη Λιθουανία έφθασε το 15,6%, στην Εσθονία το 14,8%, ενώ στις Ολλανδία – Λετονία υπερέβη το 11%. Στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 7,3%, που αποτελεί υψηλό σχεδόν 30 ετών και στην Ισπανίαάγγιξε το 9,8%

Αντίθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα παρατηρήθηκαν σε Φινλανδία, Πορτογαλία και Γαλλία, όπου διαμορφώθηκε πέριξ του 5%.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος ΕΕ – Κίνας: Τι βάζουν στο τραπέζι για να αποτρέψουν το Πεκίνο να βοηθήσει τη Ρωσία

Απειλές – Μόσχας και για τα σιτηρά: «Εξαγωγές μόνο στους φίλους μας»

Τα διλήμματα της Δύσης και τα στοιχήματα για τις επόμενες κινήσεις Πούτιν

 

Πηγή: politicus.gr