Evergrande: Βυθίστηκε η μετοχή του βραχίονα ηλεκτρικών οχημάτων της - Απώλειες κεφαλαιοποίησης 84 δισ. δολ.

Βυθίστηκε η μετοχή του βραχίονα ηλεκτρικών αυτοκινήτων της China Evergrande Group στο Χονγκ Κονγκ, μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε την οποία εξέδωσε περί "σοβαρής έλλειψης πόρων", με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να καταγράφει απώλειες 84 δισ. δολ. από το ιστορικό υψηλό της του Απριλίου.

Η μετοχή της China Evergrande New Energy Vehicle Group έκλεισε έτσι με πτώση 9,4%, οδηγώντας την συνολική πτώση από τις αρχές του 2021 στο δυσθεώρητο 93,3%. Στο υψηλό του Απριλίου, η εταιρεία αποτιμάτο στα 86,7 δισ. δολ. - πιο ψηλά από την Ford Motor - παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει παραδώσει στην αγορά ούτε ένα αυτοκίνητο.

Το τελευταίο μοιάζει πια μάλλον απίθανο, καθώς στην ανακοίνωσή της την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι σταματά την πληρωμή ορισμένων εκ των λειτουργικών της υποχρεώσεων, με ορισμένους προμηθευτές της να σταματούν να την προμηθεύουν. Νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει ότι η εταιρεία απέτυχε να καταβάλει μέρος της μισθοδοσίας στους εργαζομένους της, ενώ είχε καθυστερήσει πληρωμές στους προμηθευτές εργοστασιακού εξοπλισμού της.

Οι δυσκολίες ως προς τις χρηματοροές σημαίνουν ότι η εταιρεία, που κάποτε φιλοδοξούσε να ανταγωνιστεί την Tesla του Elon Musk στη βιομηχανία ηλκετρικών οχημάτων θα χάσει τον στόχο της παράδοσης αυτοκινήτων στην αγορά μέσα στο 2022. Η κρίση της αποτελεί σύμπτωμα της κρίσης της μητρικής εταιρείας του ομίλου - της κτηματομεσιτικής με τα μεγαλύτερα χρέη στον κόσμο - που έχει ανησυχήσει τις αγορές παγκοσμίως για την πιθανότητα να βαδίζει προς κατάρρευση - χρεοκοπία.

Σε ακόμη ένα σημάδι των δυσκολιών του, ο βραχίονας ηλεκτρικών οχημάτων της Evergrande ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δεν θα προχωρήσει στην έκδοση νέων, αποτιμώμενων σε γουάν μετοχών στο χρηματιστήριο της Σαγκάης. Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, η κίνηση δείχνει ότι πιθανότατα η εταιρεία δυσκολεύεται να βρει αγοραστές για μερίδιο στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Στο απόγειό της, η Evergrande NEV ήταν ένα από τα πλέον πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία στην αυτοκρατορία του ιδρυτή της Evergrande, Hui Ka Yan, καθώς και μια πιθανή πηγή πόρων για τη μητρική εταιρεία του ομίλου. 

Τον προηγούμενο μήνα, η Evergrande NEV ανακοίνωσε ζημίες 4,8 δισ. γουάν (742 εκατ. δολ.) για το α' εξάμηνο του 2021, επί εσόδων 6,92 δισ. γουάν.