Evergrande: Στο σφυρί ακίνητα και jet του προέδρου για τη σωτηρία της

Προσωπικά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 7 δισ. γιουάν (1,1 δισ. δολαρίων) έχει πουλήσει ο Σου Τζιαγίν, πρόεδρος της δοκιμαζόμενης Evergrande, προκειμένου να στηρίξει την εταιρεία που βουλιάζει στα χρέη. Την πληροφορία μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και αναμεταδίδει το CNN. 

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο Σου πούλησε αρκετά ακίνητά του στο Χονγκ Κονγκ, την Γκουνγκζού και τη Σένζεν, όπως επίσης ιδιωτικά αεροσκάφη. Το ρευστό από τις πωλήσεις «αξιποιήθηκε για να στηριχθούν οι καθημερινές λειτουργίες της τεράστιας επιχειρηματικής αυτοκρατορία» ανέφερε η κρατικά ελεγχόμενη China Business News. «Ο Σου Τζιαγίν αντλεί προσωπικά κεφάλαια για να διατηρήσει στη ζωή την Evergrande» συμπλήρωσε. 

Οι μετοχές της εταιρείας ενισχύθηκαν έως και 4,3% στο Χονγκ Κονγκ στη σημερινή συνεδρίαση, για να περιοριστούν ωστόσο τελικά τα κέρδη τους στο 1,1%. Από τις αρχές του έτους καταγράφουν απώλειες 80%, εν μέσω φόβων ότι ο κινεζικός κολοσσός του real estate θα κηρήξει στάση πληρωμών επί των τεράστιων χρεών του, που αγγίζουν τα 300 δισ. δολάρια. 

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει μερίδιο αξίας 1,5 δισ. δολαρίων στην Shengiing Bank για να τονώσει τη ρευστότητά της. Ήταν επίσης σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του βραχίονα διαχείρισης ακινήτων έναντι 2,6 δισ. δολαρίων στην ανταγωνίστρια Hopson Development, αλλά η συμφωνία ναυάγησε. 

Μέχρι στιγμής παρά τους φόβους αποπληρώνει τους τόκους ομολόγων που λήγουν, έστω και την τελευταία στιγμή, στην εκπνοή δηλαδή της περιόδου χάριτος των 30 ημερών. Για να επιβιώσει ωστόσο θα χρειαστεί να κλείσει συμφωνίες για πώληση και άλλου ενεργητικού ή να βρει στρατηγικό επενδυτή. Οι προσωπικές «ενέσεις» του Σου δεν φτάνουν. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 7,9 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Bloomberg. 

naftemporiki.gr