«Παράθυρα ευκαιρίας» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποια λάθη μπορείτε να διορθώσετε στην αίτηση

 

Το πρώτο «παράθυρο ευκαιρίας» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να διορθώσουν λάθη, παραλείψεις ή να συμπληρώσουν κενά στη δήλωση Ε9 -και μάλιστα αναδρομικά από το 2014 και μετά- και να γλιτώσουν έξτρα επιβαρύνσεις στον λογαριασμό για τον φετινό ΕΝΦΙΑ που θα σταλεί τέλος Απριλίου κλείνει στις 12 Απριλίου και στις 30 Ιουνίου το δεύτερο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, Μ. Πέμπτη η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στο κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα ακίνητα για να ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το 2023, που φτάνει τα 2,3 δισ. ευρώ και θα κληθούν να πληρώσουν 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες. Η εξόφληση θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τέλος Μαΐου και την τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

Η πλειονότητα των ιδιοκτητών θα σηκώσει τα ίδια φορολογικά βάρη με πέρυσι καθώς οι ταχύτητες στα εκκαθαριστικά δεν αλλάζουν με αποτέλεσμα, αν υπάρχουν ανάσες, αυτές να είναι μέσω των διορθώσεων στα στοιχεία των ακινήτων που μπορούν να κάνουν οι υπόχρεοι. Για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις με την Εφορία θα πρέπει να τσεκάρουν προσεκτικά όλους τους κωδικούς του εντύπου Ε9, όπου καταγράφεται η περιουσιακή τους κατάσταση, και να αντιπαραβάλουν τα στοιχεία της ταυτότητας των ακινήτων με τα πραγματικά και εφόσον διαπιστώσουν διαφορές να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.

Ιδιαίτερη σχολαστικότητα απαιτείται από όσους φορολογούμενους είχαν μεταβολές στο περιουσιακό τους προφίλ μέσα στο 2022, δηλαδή πούλησαν ή αγόρασαν ακίνητο, απέκτησαν ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ή άλλαξαν τα δικαιώματα επί ακινήτων που κατείχαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι συγκεκριμένοι οφείλουν έως τις 12 Απριλίου να δηλώσουν τις μεταβολές για να αποφύγουν τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις λόγω πλασματικής-εικονικής δήλωσης.

Επισημαίνεται ότι όσοι διορθώνουν στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις θα πληρώσουν τον έξτρα φόρο που θα προκύψει σε περίπτωση δήλωσης «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων, χωρίς μάλιστα να κληθούν να πληρώσουν το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ, το οποίο έχει καταργηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

Διορθώνοντας πριν από την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ τα λάθη ή τις παραλείψεις στο Ε9 οι φορολογούμενοι μπορούν να ξεφουσκώσουν το εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ από 20% έως και 90%, ανάλογα με το είδος του λάθους ή των παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία και στη χρήση των ακινήτων.

Ο διεξοδικός έλεγχος της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή εμφανίζεται στη δήλωση Ε9, θα πρέπει να επικεντρωθεί: στα τετραγωνικά του ακινήτου, στα ποσοστά συνιδιοκτησίας (αν έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό η ΑΑΔΕ υπολογίζει ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε χρεώνει στον φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου), στον όροφο του διαμερίσματος, στην παλαιότητα (τυχόν λανθασμένη αναγραφή του έτους κατασκευής για παλαιό κτίσμα προκαλεί έξτρα χρέωση), στα κτίσματα εντός αγροτεμαχίων (τυχόν λάθη ή παραλείψεις στην περιγραφή και χρήση του κτίσματος που βρίσκεται μέσα σε αγροτεμάχιο διογκώνουν έως πέντε φορές το ποσό του ΕΝΦΙΑ), στους βοηθητικούς χώρους, όπως αποθήκες και πάρκινγκ τα οποία φορολογούνται με έκπτωση 90%.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να συμπληρώσουν, να διορθώσουν ή να διαγράψουν στοιχεία των ακινήτων τους υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση εμπρόθεσμα μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023 και να καταβάλουν τον φόρο σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, όχι μικρότερες των 10 ευρώ, μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

πηγή: efsyn