Ακίνητα: Αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες σε περιοχές με μεγάλες αυξήσεις

 

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση φέρνει τέσσερις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

  • “Παγώνει” ο φόρος υπεραξίας: Η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων αναστέλλεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος υπεραξίας προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης. Η υπεραξία προσδιορίζεται με βάση συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου από τον φορολογούμενο.
  • Παγώνει για επιπλέον 2 χρόνια ο ΦΠΑ στα ακίνητα: Αναστέλλεται υποχρεωτικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με αίτηση του κατασκευαστή οικοδομών η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Aυτό αφορά τις αναστολές που χορηγήθηκαν με ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του κατασκευαστή.
  • Τέλος ο έλεγχος από τη φορολογική διοίκηση στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φόρου: Η φορολογική διοίκηση δεν θα ελέγχει πλέον τις  τροποποιητικές  δηλώσεις που αφορούν είτε στη μεταβίβαση ακινήτων είτε τον φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών από την οποία προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ αλλά  και σε κάθε μεταγενέστερη αυτής τροποποιητικής δήλωσης ανεξαρτήτως ποσού μείωσης του φόρου. Τα όργανα, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, ο τρόπος, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την επαλήθευση της ορθότητας και της πληρότητας των υποβαλλόμενων τροποποιητικών δηλώσεων θα καθοριστούν με απόφαση της ΑΑΔΕ.
  • Φορομπόνους για ανακαίνιση ακινήτων: Η παροχή έκπτωσης φόρου κατά 40% για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους επεκτείνεται κατά 2 επιπλέον έτη.  Συγκεκριμένα η έκπτωση παρέχεται για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024, κατανεμημένη ισόποσα, όπως ισχύει και σήμερα, σε περίοδο 4 φορολογικών ετών και για ανώτατο συνολικό ύψος δαπανών  έως 16.000 ευρώ.

Ακίνητα: Έρχεται “λίφτινγκ” στις αντικειμενικές αξίες

Έρχεται «λίφτινγκ» από το υπουργείο Οικονομικών στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε περιοχές όπου που υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 34 του σχετικού νομοσχεδίου, οι δήμοι μπορούν να υποβάλουν από την 1η έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 «ενστάσεις» για τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής τους που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και να καταθέσουν τη γνώμη τους.

Συνεπώς το υπουργείο Οικονομικών θα επαναπροσδιορίσει τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που θα υποβάλουν οι Δήμοι προκειμένου να μειώσει τις τιμές  στις περιοχές που θα διαπιστωθεί ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις πραγματικές.

Οι αλλαγές  σε φόρους, τέλη και επιδόματα

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι με τις διορθώσεις των παραπάνω αντικειμενικών αξιών ακινήτων αναμένεται να επηρεαστούν μεταξύ άλλων φόροι και επιδόματα πολιτών.  Στις περιοχές που θα καθοριστούν νέες τιμές ζώνης θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι, ενώ θα επανυπολογιστούν οι φόροι για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων που  έγιναν  από την 1η Ιανουαρίου 2022.