Ακίνητα: Τι αλλάζει στην αγορά; – Νέες παρεμβάσεις σε αντικειμενικές, μεταβιβάσεις, Ε9

 

Παρατείνεται μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων από τους δήμους για «διορθώσεις» στις αντικειμενικές, ενώ μετά τη ρύθμιση με τα 70.000 καταπατημένα σειρά θα πάρει το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Ο χάρτης με τις αλλαγές στα ακίνητα θα συμπληρωθεί με την ένταξη των τελευταίων 2.167 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, το αυτόματο σύστημα ευθυγράμμισης των τιμών της Εφορίας με τις εμπορικές, προσυμπληρωμένο έντυπο Ε9 από τη φορολογική διοίκηση, την αναμόρφωση της πλατφόρμας για τις μισθώσεις ακινήτων και τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων με κατάργηση πιστοποιητικών και εγγράφων.

Αναλυτικότερα τα επόμενα βήματα στο πεδίο της ακίνητης περιουσίας, όπως τα περιέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής από το βήμα του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ:

Μειώσεις αξιών: Το υπουργείο Οικονομικών δίνει περισσότερο χρόνο στους δήμους για να υποβάλουν αιτιολογημένες γνώμες για διορθώσεις στις αντικειμενικές τιμές παρατείνοντας έως τις 6 Φεβρουαρίου του 2023 την προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων, η οποία έληξε κανονικά στις 20 Ιανουαρίου. Ηδη δεκάδες δήμοι από όλη τη χώρα έχουν υποβάλει αίτημα για «κούρεμα» των τιμών καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα με εξωπραγματικές αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 250%. Οι προτάσεις τους αξιολογούνται, ωστόσο από το υπουργείο ξεκαθαρίζεται ότι οι νέες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2022 αλλά ούτε και τον λογαριασμό του 2023.

Σε όλη την Ελλάδα: Οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων έχουν ήδη πιάσει δουλειά εστιάζοντας στο υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας, δηλαδή σε 2.167 περιοχές-ζώνες οι οποίες παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος και εντός του 2023 θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κυρίως σε νησιά και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση αλλά πρόκειται για οικισμούς με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

Αναπροσαρμογή: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πιλοτική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο ύψος και τις διακυμάνσεις των εμπορικών τιμών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Αυτόματο Ε9: Η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Ετσι οι φορολογούμενοι, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Μεταβιβάσεις: Καταργούνται τα πιστοποιητικά για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας για τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022 υποβλήθηκαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και εισπράχθηκαν πάνω από 370 εκατ. ευρώ.

Δήλωση μισθώσεων: Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τη δήλωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, στην οποία καταγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου, τα στοιχεία του μισθωτή, το ύψος του μισθώματος.