Εξελίξεις για όλες τις τράπεζες δρομολογεί το ομόλογο ΑΤ1 της Πειραιώς

Mόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε μία «πρωτότυπη» για τα ελληνικά δεδομένα έκδοση ομολόγων, της κατηγορίας ΑΤ1. Ήταν η πρώτη έκδοση  ΑΤ1 από ελληνική τράπεζα.

Η έκδοση αυτή αποτέλεσε το έναυσμα, από όσα όλα δείχνουν, για να πέσει στις ελληνικές τράπεζες ακόμη περισσότερο φως από ξένα κεφάλαια. Και σύμφωνα με σχόλιο ενός από τους οίκους που συντόνισαν το deal, η έκδοση αυτή επαναφέρει την Ελλάδα στις πιο  junior  μορφές χρέους.

 

Την ίδια στιγμή, ξανανοίγει το θέμα των πράσινων ομολόγων, με εκδόσεις που θα δρομολογήσουν όλες οι συστημικές τράπεζες, υιοθετώντας τις αρχές του ESG και επιλέγοντας τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων.

Στα προσεχώς, η Τράπεζα Πειραιώς προγραμματίζει τη δική της green agenda.

Η Χρ. Μπερμπάτη για το ΑΤ1 της Πειραιώς

Σχετικά με την αναθέρμανση της ζήτησης και του επενδυτικού ενδιαφέροντος για Ελλάδα, η επικεφαλής του IR της Τράπεζας Πειραιώς, που επιμελείται τις σχέσεις με τους διεθνείς επενδυτές, Χρυσάνθη Μπερμπάτη, εστιάζει σε αυτό ακριβώς το σημείο, όπως αναφέρει η Global Capital :

«Είμαι σε θέσεις IR στην Πειραιώς σχεδόν 15 χρόνια, και υπάρχουν τώρα ονόματα που συζητούν για τις ελληνικές τράπεζες, που δεν το έκαναν για πάρα πολύ καιρό.

«Το ΑΤ1 έστειλε ένα θετικό σήμα στην αγορά ότι η επενδυτική κοινότητα εστιάζει πάλι στην Ελλάδα και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμφωνίες σε όλα τμήματα της αγοράς. Πριν ξεκινήσουμε ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να βγούμε στις αγορές. Τώρα που αυτό τελείωσε ο κλάδος έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και ελπίζουμε να καλύψουμε την απόσταση από τους ανταγωνιστές στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με την Global Capital , με την πρώτη έκδοση ομολόγων ΑΤ1 από ελληνική τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς έδειξε το βάθος της ζήτησης που εκδηλώθηκε για τους τίτλους αυτούς και μάλιστα, σε μία από τις χαμηλότερες βαθμολογίες της αγοράς.

Επόμενο βήμα, σύμφωνα με την Global είναι να ικανοποιηθούν οι στόχοι των ελάχιστων  απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων στο πλαίσιο του (MREL- Minimum Requirement Elogible Liabilities) τόσο από την Τράπεζα Πειραιώς, όσο και για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Άλλωστε, οι απαιτήσεις για το MREL ως το τέλος του 2025 υπερβαίνει τα 13 δις ευρώ.

Η green agenda κι οι εκδόσεις ομολόγων MREL

Πέραν της Τράπεζας Πειραιώς που στο πλαίσιο της άντλησης κεφαλαίων έχει συγκεκριμένη ατζέντα για πράσινα ομόλογα και για χρηματοδότηση βιώσιμων έργων, όλες οι τράπεζες σχεδιάζουν να μπουν δυνατά στο χώρο των πράσινων εκδόσεων.

Η μόνη ελληνική τράπεζα που έχει εκδώσει μέχρι στιγμής πράσινο ομόλογο είναι η Εθνική  (ύψους 500 εκατ ευρώ)και τώρα οι άλλοι τρεις όμιλοι σκέφτονται να δρομολογήσουν κάτι αντίστοιχο.

Στο πλαίσιο πάντως των MREL απαιτήσεων, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να εκδώσει άλλα 300 εκατ ευρώ ομόλογα φέτος, της κατηγορίας senior debt, με τη Eurobank να σηκώνει άλλα 500 εκατ ευρώ το καλοκαίρι, μετά την ήδη πετυχημένη έκδοση των 500 εκατ ευρώ τον Απρίλιο σε preferred notes.  Στην ίδια λογική προγραμματίζει μια νέα έκδοση και η Alpha Bank αργότερα φέτος.