"Εξοικονομώ" για όλους: Ολόκληρο το σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης

Με νέα κριτήρια, όπως η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, η παλαιότητα των κτιρίων, αλλά και οι κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής ανά την επικράτεια, προκηρύσσεται μέσα στο καλοκαίρι το νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ». Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ευρεία σύσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου Ανάκαμψης, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του νέου «Εξοικονομώ - Αυτονομώ».
Το νέο πρόγραμμα, που αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις μέσω των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 80.000, ενώ για πρώτη φορά θα περιληφθούν σε αυτό επιχειρήσεις -και συγκεκριμένα μικρομεσαίες- αλλά και κτίρια του Δημοσίου. Τα κονδύλια του προγράμματος θα κατανέμονται ως εξής: Για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κατοικιών θα διατεθεί 1,081 δισ. ευρώ, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 450 εκατ. ευρώ και για το Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ. Η πραγματοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης στο κτιριακό απόθεμα της χώρας σε ετήσια βάση θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 38% το έτος 2030, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας να είναι μικρότερη από αυτήν του 2007. O αντίστοιχος ευρωπαϊκός στόχος για το 2030 αφορά βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά τουλάχιστον 32,5%. Ποιοτικές αλλαγές
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» για τις κατοικίες θα έχει βασικές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, αφού πλέον δεν θα παίζει ρόλο η προτεραιότητα όσον αφορά τη χρονική υποβολή του φακέλου, όπως συνέβαινε έως σήμερα. Στον σχεδιασμό θα τεθούν κριτήρια αξιολόγησης και προτεραιοποίησης των κτιρίων που θα αναβαθμιστούν, αλλά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα να έχουν προτεραιότητα ως προς την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Μετά την έναρξη του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» για τις κατοικίες, θα ακολουθήσει η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα», με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Παράλληλα, θα «τρέξει» η ενεργειακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες προγραμματίζεται να δοθούν στις επιχειρήσεις που θα καταθέσουν ολοκληρωμένα business plans. Κατά κύριο λόγο θα ενισχυθούν εκείνες που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.