Νέο Εξοικονομώ: Έως 75% οι επιδοτήσεις – Τα νέα κριτήρια

Πάνω από 50.000 κατοικίες θα επωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο.Περισσότερες από 50.000 κατοικίες θα επωφεληθούν από το νέο Εξοικονομώ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο.

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ» ανέρχεται σε 632 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα τον οδηγό του προγράμματος, με στόχο να δοθεί επαρκής χρόνος όχι μόνο στους ενδιαφερόμενους πολίτες αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενόψει της προκήρυξης του Προγράμματος, για να ετοιμάσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβολής των αιτήσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, καθώς και να εξοικειωθούν με τις αλλαγές που εισάγονται σε σχέση με τις προηγούμενες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

 

Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση φτάνει στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά 38% περισσότερες κατοικίες συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία έναρξης του Προγράμματος και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την Επικράτεια.

Τα κριτήρια

Το Πρόγραμμα αφορά κτίρια που υφίστανται νόμιμα, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

 

Ειδικότερα, περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες επιδοτήσεων, στις οποίες οι ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημά τους. Επίσης, προβλέπονται κίνητρα για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πολυκατοικίες με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

 

Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης φθάνει έως 75%.

Νέο «εξοικονομώ» 632 εκατ. € αναβάθμισης κατοικιών

Αιτήσεις: Ηλεκτρονικά για 1 μήνα

Έναρξη αιτήσεων: Από Οκτώβριο

 

Προϋπόθεση: Ενεργειακό πιστοποιητικό Η έως Γ – ηλεκτρονική ταυτότητα

Δικαιούχοι: Ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, δωρεάν παραχώρηση

Αφορά: Μονοκατοικίες, διαμερίσματα

 

Επιδότηση: 40% έως 75%

 
 

Μπόνους: 10% για πολυκατοικίες

Εισόδημα: Έως 50.000 € (ατομικό) – 60.000 € (οικογ.)

Ανώτατη δαπάνη: Έως 180/τ.μ. (28.000 € ανά κατοικία)

Κριτήρια επιλογής: Εξοικονόμηση ενέργειας (50%), εισόδημα (14%), μονογονεϊκές 7%, πολύτεκνοι – ΑΜΕΑ (7%), περιοχή (7%) κτλ.

Καλύπτει:

* Αντικατάσταση κουφωμάτων

* Θερμομόνωση

* Συστήματα ψύξης – θέρμανσης

* Ηλιακό θερμοσίφωνα

* Αναβάθμιση φωτισμού

* Συσκευές διαχείρισης ενέργειας