Φορολογική δήλωση: Εκπτωση 3% και τον Αύγουστο

Έξτρα χρόνο για την αξιοποίηση της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης αλλά όχι και έξτρα χρόνο για την υποβολή των δηλώσεων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζονται διατάξεις νόμου με τις οποίες η έκπτωση 3% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος θα επεκταθεί και για όσους φορολογούμενους κάνουν τις δηλώσεις τους τον Αύγουστο υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή τους έως το τέλος του επόμενου μήνα.

Με τα ισχύοντα σήμερα, η έκπτωση φόρου 3% αφορά μόνο φορολογούμενους οι οποίοι θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους και θα εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου.

Την Τετάρτη λήγει η πρώτη προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Υποβολή έως τις 28 Ιουλίου συνεπάγεται οκτώ μηνιαίες δόσεις και έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης έως το τέλος του μήνα, ενώ με τα ισχύοντα σήμερα η δεύτερη προθεσμία της 27ης Αυγούστου συνεπάγεται διπλή δόση τον Αύγουστο, χωρίς έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφληση.

Μέχρι σήμερα ένας στους δύο φορολογούμενους έχει υποβάλλει τη δήλωσή του με περισσότερα από τα μισά εκκαθαριστικά να είναι μηδενικά. Έχουν υποβληθεί περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια Ε1 σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων με το 30,55% των εκκαθαριστικών να είναι χρεωστικά ( 1 δισ. ευρώ ο έξτρα φόρος), 17,22% είναι πιστωτικά και 52,23% μηδενικά.