Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Προβλήματα στην πλατφόρμα - Πώς γίνεται η υποβολή αίτησης

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη με αποτέλεσμα χθες Τρίτη 2/5, η πλατφόρμα να μην δέχεται αιτήσεις από όσους θέλησαν να υποβάλουν τη δήλωσή τους, πριν καλά ξεκινήσει. Το αποτέλεσμα ήταν η υποβολή των δηλώσεων να αρχίσει με αρκετή καθυστέρηση από την προγραμματισμένη ώρα.

«Γίνονται εργασίες συντήρησης, σε λίγη ώρα θα είμαστε κοντά σας» ήταν το μήνυμα που συναντούσαν χθες (Τρίτη) αργά το μεσημέρι όσοι προσπάθησαν να κάνουν αίτηση για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη, με το πρόβλημα να αποκαθίσταται αργά το απόγευμα.

Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε η Γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με 1.800 αιτήσεις εγκαινιάστηκε η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη, μια προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δοθεί η ευκαιρία στα νοικοκυριά να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, με αυτό το πρόγραμμα μπορεί κανείς να επιδοτηθεί για να εγκαταστήσει ένα μικρό φωτοβολταϊκό στη στέγη του σπιτιού του σε συνδυασμό όμως με ένα σύστημα αποθήκευσης υποχρεωτικά ως πακέτο, δηλαδή ένα μικρό φωτοβολταϊκό και μία μικρή μπαταρία για να μπορέσει να αποθηκεύει μέχρι κάποια ώρα την ενέργεια που παράγει.

«Έχουμε φτιάξει ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο είναι πολύ απλό και χρηστικό. Δεν θα χρειαστούν δικαιολογητικά παρά μόνο ο αριθμός της παροχής. Ουσιαστικά μπαίνει κανείς με τους κωδικούς του taxisnet και από κει και πέρα το μόνο που καταθέτει είναι τον αριθμό της παροχής ρεύματος. Τα ποσοστά της επιδότησης κυμαίνονται από 45% μέχρι και 75% για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Κάποιος που έχει ένα οικογενειακό εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ λαμβάνει επιδότηση 45% και κάποιος που έχει έως 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα λαμβάνει επιδότηση 55%», σημείωσε η κ. Σδούκου.

«Πρώτα απ’ όλα, κάποιος θα πρέπει να δει περίπου ποια είναι η κατανάλωση στο ρεύμα που έχει κάθε χρόνο. Περίπου, ας πούμε ότι έχει εξακόσιες κιλοβατώρες, είναι συνήθως η πλειοψηφία για ένα μέσο νοικοκυριό, δηλαδή 7.000 κιλοβατώρες το χρόνο. Προφανώς θα χρειαστεί κάποιον ειδικό για να του πει το φωτοβολταϊκό του πόσο πρέπει να είναι, πόσα κιλοβάτ. Αυτό που περιέγραψα είναι περίπου πέντε κιλοβάτ. Θα το εγκαταστήσει, το φωτοβολταϊκό αυτό ουσιαστικά απλά μπαίνει στην πρίζα για να λειτουργήσει και από κει και πέρα αρχίζει να παράγει την ενέργεια του.

Στο τέλος του έτους γίνεται ένας συμψηφισμός της ενέργειας που παρήγαγε το φωτοβολταϊκό με την ενέργεια που καταναλώθηκε τελικά. Αναλόγως, αν έχεις τελικά καταναλώσει ενέργεια παραπάνω από το φωτοβολταϊκό σου, θα πληρώσεις το πρόσθετο κόστος», συμπλήρωσε.

Ένα σύστημα, όπως αυτό που περιέγραψε η κ. Σδούκου, των 7 χιλιάδων κιλοβατωρών το χρόνο, κοστίζει περίπου 14.000 ευρώ. Τόνισε δε ότι αυτή η επένδυση χωρίς την επιδότηση θα έκανε απόσβεση στα 10 χρόνια.

«Αυτή τη στιγμή με την επιδότηση θα λάβει περίπου στις 7.000 ευρώ και θα χρειαστεί να βάλει τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια, ωστόσο να πω ότι και οι τράπεζες όμως είναι πολύ θετικές και υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν, που βοηθούν. Με την επιδότηση ουσιαστικά για αυτό το σύστημα, αποσβένει αυτή την επένδυση σε 4 χρόνια, είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 238 εκατομμύρια και λειτουργεί μέχρι εξαντλήσεως του ποσού, άρα με τη λογική της χρονικής προτεραιότητας.

Πώς γίνεται η υποβολή της αίτησης

Για την υπαγωγή κάθε αίτησης λαμβάνεται υπόψη η παροχή κατανάλωσης του ενδιαφερομένου η οποία αναγράφεται και στην Σύμβαση Σύνδεσης που έχει συναφθεί με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Αίτηση υποβάλλεται από τα νοικοκυριά ή τον αγρότη που αποτυπώνεται ως αντισυμβαλλόμενος του ΔΕΔΔΗΕ στην Σύμβαση Σύνδεσης για την ανάπτυξη του εν λόγω φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης.

Για να υποβάλλει αίτηση ένας δικαιούχος θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά ΑΦΜ, και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του, καθώς και:

α) στην περίπτωση των νοικοκυριών των Κατηγοριών Β και Γ, το φυσικό πρόσωπο να έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως υπόχρεος ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

β) Στην περίπτωση των αγροτών, να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.