Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για φωτοβολταϊκά στη στέγη και ηλιακούς θερμοσίφωνες

«Πρεμιέρα» την Τρίτη 2 Μαΐου θα κάνει το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη και για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων, όπως ανακοίνωσε την από το φόρουμ των Δελφών, την Παρασκευή (28/4) ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός μίλησε για ένα πρόγραμμα με οφέλη για τα ελληνικά νοικοκυριά, το οποίο όπως δήλωσε θα ενισχύει την ενεργειακή δημοκρατία και θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα για τα συστήματα αποθήκευσης με μπαταρία που θα βγει στον αέρα μετά τις εκλογές και θα αφορά έργα 1 GW.

Θα ανοίξει λοιπόν η πλατφόρμα τόσο για την εγκατάσταση θερμοσιφώνων, αλλά και το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ. Ως προς το δεύτερο, το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%. Το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα, ενώ δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες.

Η επιδότηση του φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για τα νοικοκυριά με ανώτατο ποσό τις 16.000 ευρώ και 60% για τους αγρότες, με όριο τις 10.000 ευρώ. Για να φτάσει όμως κάποιος να πάρει τα χρήματα θα πρέπει πρώτα ο ΔΕΔΔΗΕ να ανάψει «πράσινο φως» για την σύνδεση.

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Σκρέκας είχε αναφέρει ότι για τα φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρίες αναμένεται να διατεθεί περίπου το 50% των πόρων που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα συνολικού ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, κονδύλι όμως που αναμένεται να ενισχυθεί και με νέους πόρους.

Υπολογίζεται ότι από τα 250.000 φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν, τα 80.000 θα είναι συστήματα με μπαταρίες. Χαμηλότερη προβλέπεται να είναι η επιδότηση στα συμβατικά φωτοβολταϊκά, ξεκινώντας από 20%. Κριτήριο επιλογής των δικαιούχων θα είναι η χρονική προτεραιότητα.