ΦΠΑ στα αναψυκτικά: Άλλος συντελεστής στο κατάστημα, άλλος στο… take away

ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά, χυμούς, ροφήματα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά, εφαρμόζεται από την Πρωτοχρονιά.

Στο φόντο αυτό, και για την αποφυγή συγχύσεων, σχετική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ επιχειρεί να αποσαφηνίσει τα πράγματα σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάθεση των εν λόγω προϊόντων.

Ο καφές, το κακάο και τα αφεψήματα σε χαμηλό συντελεστή

Έτσι σε προϊόντα καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως και την 30η Ιουνίου 2024, ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο».

Δηλαδή, είτε διατεθεί το προϊόν με διαδικασία διανομής (delivery), είτε με αγορά στο κατάστημα και κατανάλωση εκτός (στο χέρι – take away), είτε καταναλωθεί εντός καταστήματος σε σάλα, ο ΦΠΑ στην απόδειξη θα πρέπει να είναι 13%.

Τα μη αλκοολούχα και οι δυο ταχύτητες

Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, “σε ότι αφορά στα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, από 1/1/2024 οι επιτόπιες καταναλώσεις τους υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%, όπως και οι παραδόσεις σε «πακέτο» των αλκοολούχων ποτών, ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%”.

Αναλυτικά, πλέον, από την Πρωτοχρονιά, ισχύουν τα εξής:

Σε κανονικό συντελεστή 24% θα διατίθενται τα αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, μπύρες χωρίς αλκοόλ αλλά ΚΑΙ οι φυσικοί χυμοί, εφόσον η κατανάλωση γίνεται στο κατάστημα εστίασης π.χ. σε ένα καφέ. Να σημειωθεί ότι μια φρουτοσαλάτα στο κατάστημα καφεστίασης έχει  ΦΠΑ 13%, ενώ ο φυσικός χυμός, από τα ίδια φρούτα,  έχει ΦΠΑ 24%.

Τα μη αλκοολούχα ποτά, χυμοί κλπ υπάγονται σε μειωμένο ΦΠΑ 13%, εφόσον αγοράζονται με διαδικασία διανομής – delivery ή κατανάλωσης “εκτός- take away”. Αναπόφευκτα, οι τιμοκατάλογοι των καταστημάτων θα πρέπει να έχουν διπλή τιμή/ διαφορετικό ΦΠΑ (σερβιριζόμενο και delivery) KAI οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τι τους χρεώνουν.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εγκύκλιος «οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να χρεώνουν διακριτά τα είδη αυτά βάσει του συντελεστή Φ.Π.Α. στον οποίο υπάγονται», ωστόσο θα πρέπει ειδική εγκύκλιος από το υπουργείο Ανάπτυξης, που έχει την «αγορανομική ευθύνη» να καθορίσει τις ενδεδειγμένες αλλαγές στους τιμοκαταλόγους.

Γκρίζο σημείο είναι με τα ταχυφαγεία, όπου παραγγελίες συχνά καταναλώνονται επί τόπου, χωρίς σέρβις, οπότε ο ΦΠΑ θα πρέπει να είναι 24%. (Η αγορά ως take away κανονικά έχει ΦΠΑ 13%).

Άρα, θα πρέπει σε περίπτωση “παρασπονδίας” του καταναλωτή να υπάρχει παρατήρηση και…  “διωγμός” του πελάτη.

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ

Επίσης, η εγκύκλιος αποσαφηνίζει και τις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπου ο μειωμένος ΦΠΑ είτε μονιμοποιείται είτε παίρνει νέα παράταση.

Ειδικότερα:

Η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 13% στη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους παρατείνεται και πέραν της 31/12/2023 και μάλιστα χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ, περιοριστικά στην μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους που πραγματοποιείται με Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης οχήματα (ΤΑΞΙ), ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται έως και 30/6/2024.

Η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 13% στα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για τους ζωολογικούς κήπους παρατείνεται και πέραν της 31/12/2023, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Στα εισιτήρια κινηματογράφων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 6% και πέραν της ισχύουσας καταληκτικής ημερομηνίας

Στις 31/12/2023, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Στην παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια και την παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού, εφόσον αυτές δεν απαλλάσσονται, εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής 13% και πέραν της ισχύουσας καταληκτικής ημερομηνίας στις 31/12/2023, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Εφαρμόζεται, μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλόγων ή αρχαιοτήτων και την παράδοση αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας

Που θα είναι 0% ο συντελεστής ΦΠΑ

Παρατείνεται η εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 0%, για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού COVID-19, που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% στα φίλτρα και στις γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης

Εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής (μάσκες προστασίας και γάντια για την ιατρική), στο σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, στα αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντιλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα, στην αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών και την καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.