Φρενίτιδα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων

Mε ένα εντυπωσιακό άλμα, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, το bitcoin έκανε χθες θεαματική πρεμιέρα στον Οκτώβριο, εκτοξεύτηκε προς τη ζώνη των 50.000 δολαρίων κι έβαλε νέα «φωτιά» στην φρενίτιδα της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα ανέβηκε χθες κατά 8,37%, κέρδισε 3.000 δολάρια με αστραπιαία ταχύτητα κι έφθασε στα 47.422,77 δολάρια. Μαζί του, παρέσυρε σε εξίσου εντυπωσιακή άνοδο και το ether, το κρυπτονόμισμα που συνδέεται με το δίκτυο blockchain ethereum, το οποίο εκτινάχθηκε κατά 7,36%, στα 3.233,70 δολάρια.

Πίσω από την εντυπωσιακή άνοδο, οι μυημένοι της αγοράς δείχνουν τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Οικονομικών του Κογκρέσου ερωτήθηκε εάν η ομοσπονδιακή τράπεζα σχεδιάζει περιοριστικές παρεμβάσεις στη χρήση των κρυπτονομισμάτων, ανάλογες με εκείνες της Κίνας.

 

Η απάντηση Πάουελ ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι», γεγονός που έδωσε την αφορμή όχι μόνο για μαζικές αγορές bitcoin, αλλά και για προσδοκίες για διάθεση αμοιβαίων κεφαλαίων συνδεδεμένων με το κρυπτονόμισμα. Σύμφωνα με την επενδυτική φίρμα Fundstrat, εάν υπάρξει έγκριση από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τέτοιου τύπου αμοιβαία, τότε το bitcoin μπορεί να ανέβει ακόμη και κατά 50%.

Περιορισμοί τύπου stablecoins

Ο Τζερόμ Πάουελ, πάντως, διευκρίνισε ότι σχεδιάζονται περιορισμοί για τα κρυπτονομίσματα τύπου stablecoins, που λειτουργούν ως καταθετικοί λογαριασμοί. Όπως είπε, η Fed και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσουν τις νέες αυτές ρυθμίσεις σε νομοσχέδιο εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, αλλά οι παρεμβάσεις δεν πρόκειται να αγγίξουν το bitcoin και το ether.

Βitcoin «με ηφαιστειακή ενέργεια»

Το νέο πάρτι στην αγορά κρυπτονομισμάτων ήρθε μαζί με τη θριαμβευτική ανακοίνωση της πρώτης «εξόρυξης» bitcoin «με ηφαιστειακή ενέργεια» από το Ελ Σαλβαδόρ. Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε ανάρτησε χθες το screenshot ενός bitcoin, γράφοντας πως αποτελεί το προϊόν της πρώτης «επίσημης εξόρυξης bitcoin με ηφαιστειακή ενέργεια».

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε τη χρήση του κρυπτονομίσματος ως νόμιμου νομίσματος. Στη συνέχεια ο Μπουκέλε έδωσε εντολή στην κρατική γεωθερμική ηλεκτρική εταιρεία LaGeo να επιτρέψει στους miners του bitcoin να αξιοποιήσουν τους ηφαιστειακούς πόρους της χώρας.

Με 20 δυνητικά ενεργά ηφαίστεια, τα οποία δίνουν περίπου το 22% του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας του Ελ Σαλβαδόρ θεωρείται από αρκετούς ως η ιδανική λύση στην αναζήτηση καθαρών πηγών ενέργειας για την εξόρυξη bitcoin.

Και μια ισχυρή προειδοποίηση

Κόντρα στο κλίμα γενικής ευφορίας, πάντως, το ΔΝΤ προειδοποίησε χθες πως η είσοδος των ψηφιακών νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κρυπτοποίηση» (cryptoization) των εν λόγω οικονομιών – γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να υπονομεύσει τους συναλλαγματικούς και κεφαλαιακούς ελέγχους και να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ