Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Το 2022 θα είναι ένα ακόμα ισχυρό έτος ανάπτυξης για την Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι και το 2022 θα είναι ένα ακόμα ισχυρό έτος ανάπτυξης για την Ελλάδα εξέφρασε ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας σε συνέντευξη του στο TIME, υπογραμμίζοντας πως πλέον η χώρα είναι ελκυστική για διεθνείς επενδύσεις.

 

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «έχουμε το πιο φιλικό σε επιχειρήσεις περιβάλλον από την δεκαετία του 80, η παρούσα κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση των φόρων και υιοθέτησε μια επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα».

Και τόνισε πως η Eurobank έχει «διεθνή προοπτική».

 

Συγκεκριμένα μεταξύ των άλλων ο κ. Καραβίας ανέφερε στο TIME:

Ερώτηση: Πώς διαγράφεται το μέλλον για την Ελλάδα και την οικονομία της;

Φ. Καραβίας: Το κλίμα αυτή τη στιγμή είναι πολύ θετικό εξαιτίας κάποιων ενθαρρυντικών δεικτών ανάπτυξης στην εγχώρια οικονομία και της συνολικής ανταπόκρισης στην πανδημική κρίση. Τα τουριστικά έσοδα φτάνουν στο 40% του αντίστοιχου υψηλού του 2019 σε σύγκριση με το 20% της προηγούμενης χρονιάς. Και τώρα που το 40% του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί με τη μία δόση, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5% σε επίπεδο έτους. Αναμένουμε ότι και το 2022 θα είναι ένα ακόμα ισχυρό έτος ανάπτυξης.

 

Ερώτηση: Για ποιο λόγο οργανισμοί, εταιρείες και ιδιώτες θα επεδίωκαν να επενδύσουν στην Ελλάδα;

Φ. Καραβίας: Πρώτον, έχουμε το πιο φιλικό σε επιχειρήσεις περιβάλλον από την δεκαετία του 80, η παρούσα κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση των φόρων και υιοθέτησε μια επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα. Δεύτερον, οι επενδυτικές ευκαιρίες δεν περιορίζονται αποκλειστικά στον τουριστικό τομέα. Η Microsoft για παράδειγμα, δημιουργεί ένα κόμβο κέντρων δεδομένων εδώ, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου της Ευρώπης, στη βόρεια Ελλάδα.

 

Ερώτηση: Τι κάνει την Ελλάδα τόσο ελκυστική επιχειρηματικά;

Φ. Καραβίας: Η Ελλάδα διαθέτει ένα ανθρωποδυναμικό με υψηλή εκπαίδευση και επαγγελματισμό, πολλοί από τους οποίους έχουν εμπειρία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Ίσως εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι εδώ η ποιότητα ζωής είναι εξαιρετικά υψηλή.

Ερώτηση: Για ποιο λόγο οι δυνητικοί επενδυτές θα πρέπει να έχουν την Eurobank ως πρώτη επιλογή;

Φ. Καραβίας: Η Eurobank έχει ήδη διεθνή προοπτική και έχουμε ήδη αναπτύξει διεθνείς συμμαχίες και συνεργασίες από την αρχή. Είμαστε πρωτοπόροι στην προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και είμαστε η μοναδική ελληνική τράπεζα που είμαστε μέλος του Santander΄s Trade Club.