Σε ύφεση το 2023 η γερμανική οικονομία

 

Στο δρόμο της ύφεσης μπαίνει το 2023 η Γερμανία σύμφωνα με το σημερινό εξώφυλλο της Bild. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προβλέπει ύφεση 0,4% του ΑΕΠ και πληθωρισμό 8% την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με όσα γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Η Bild επικαλείται τις λεγόμενες «φθινοπωρινές» κυβερνητικές προβλέψεις που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη 12η Οκτωβρίου και οι οποίες συνάδουν με εκείνα που έδωσαν στη δημοσιότητα την 29η Σεπτεμβρίου πέντε γερμανικά ινστιτούτα (DIW, IFO, IFW, IWH και RWI) στη φθινοπωρινή έκθεσή τους. Οι προβλέψεις τους δείχνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 0,4% το 2023 με ανάπτυξη 1,4% και πληθωρισμό 8,8% την επόμενη χρονιά από 8,4% φέτος.

Επιπλέον η Bild γράφει ο κ. Χάμπεκ προβλέπει επίσης μικρή άνοδο του ποσοστού της ανεργίας το 2023, στο 5,4%, από 5,2% φέτος.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στην οικονομία της Ευρωζώνης με τον ΟΟΣΑ να επισημαίνει ότι αν η τρέχουσα ενεργειακή κρίση επιδεινωθεί η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο οικονομικό κλίμα τον ερχόμενο χρόνο.