Για ποιους μειώνεται ο φόρος ακινήτων μετά τις αλλαγές τελευταίας στιγμής στον ΕΝΦΙΑ

Σημαντικές μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε χιλιάδες κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς της χώρας προβλέπουν οι νέες τροποποιήσεις στις διατάξεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) που κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση με τροπολογία, στο «παρά πέντε» της έκδοσης των εκκαθαριστικών για την πληρωμή του νέου αυτού φόρου.

Σημαντικές μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε χιλιάδες κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς της χώρας προβλέπουν οι νέες τροποποιήσεις στις διατάξεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) που κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση με τροπολογία, στο «παρά πέντε» της έκδοσης των εκκαθαριστικών για την πληρωμή του νέου αυτού φόρου.

Δείτε εδώ τι φέρνουν τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων

Οικόπεδα για τα οποία τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν επαρκούν για τον ορθό υπολογισμό της φορολογητέας αξίας και τον σωστό υπολογισμό του αναλογούντος ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα αντιμετωπίζονται από το υπουργείο με τον πιο ευνοϊκό για τους φορολογούμενους τρόπο, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι χαμηλότεροι δυνατοί συντελεστές προσδιορισμού της αντικειμενικής τους αξίας.

Υπολογίστε εδώ τον φόρο για κάθε αγροτεμάχιο, ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά του

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται πάρα πολλές περιπτώσεις οικοπέδων κυρίως σε περιοχές εντός κωμοπόλεων μικρών πόλεων, χωριών και οικισμών, όπου ο ακριβής προσδιορισμός της γεωγραφικής θέσης στους χάρτες που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών είναι αδύνατος.

Υπολογίστε απλά και γρήγορα τον κύριο φόρο ακινήτων κάνοντας κλικ εδώ

Επιπλέον, ευνοϊκότερο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας και συνακόλουθα σημαντική μείωση του αναλογούντος ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκύπτει και για ορισμένες αστικές ζώνες της χώρας όπου για τον προσδιορισμό των Συντελεστών Αξιοποίησης Οικοπέδου απαιτείται βεβαίωση της Πολεοδομίας. Πρόκειται για οικόπεδα που βρίσκονται σε μεγάλους δήμους της χώρας, όπως ο Δήμος Αθηναίων, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, ο Ταύρος, ο Αγ. Ιωάννης Ρέντης, η Κηφισιά, η Αγία Παρασκευή, τα Σπάτα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, τα Τρίκαλα και η Πρέβεζα.Επίσης σημαντικές μειώσεις, από 10% έως και 90% αναμένεται να προκύψουν κι από τις τροποποιήσεις στο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας ορισμένων οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων αλλά εντός των ορίων οικισμών.

Υπολογίστε εδώ το συμπληρωματικό φόρο ακινήτων

Πέραν των ευνοϊκών αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των φορολογητέων αξιών για την επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε χιλιάδες περιοχές της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους διαπιστώσουν ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. αναγράφουν υπέρογκα ποσά φόρου λόγω λαθών ή παραλείψεων στα στοιχεία που είχαν δηλώσει οι ίδιοι στα έντυπα Ε9 των ετών 2005-2014 να υποβάλουν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2014 νέες διορθωτικές δηλώσεις Ε9 χωρίς την επιβολή κυρώσεων, ώστε τα λάθη που προκάλεσαν την υπέρμετρη φορολόγηση να εξαλειφθούν και να εκδοθούν εκ νέου τα εκκαθαριστικά με τον φόρο αισθητά μειωμένο. Σε περίπτωση όμως που από τη νέα εκκαθάριση προκύπτει μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. μεγαλύτερη των 300 ευρώ η Εφορία θα έχει το δικαίωμα να διενεργήσει έλεγχο.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το έντυπο Ε9 - Οδηγίες για τη συμπλήρωση, πώς να αποφύγετε τις παγίδες και τα 23 σημεία που πρέπει να προσέξετε

 Δυνατότητα εκ νέου υποβολής εκπρόθεσμων διορθωτικών δηλώσεων Ε9 χωρίς πρόστιμα και πρόσθετους φόρους παρέχεται εξάλλου και για τα έτη 2011-2013. Στην περίπτωση όμως που από τις δηλώσεις αυτές προκύψει υποχρέωση του Δημοσίου να επιστρέψει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τότε οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται με το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά μέχρι πότε μπορείτε να διορθώσετε τη δήλωση Ε9