Γιατί δεν πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε 30.000 συνταξιούχους - Ποιοι δεν είδαν χρήματα στον λογαριασμό τους

Περίπου 30.000 συνταξιούχοι δεν έλαβαν αναδρομικά κατά την εμβόλιμη πληρωμή που έγινε στις 27 Ιουλίου. Πολλοί αν και περίμεναν να δουν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, δεν τα... είδαν ποτέ με τις διαμαρτυρίες να είναι έντονες. Για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων δεν κατέστη δυνατός ο επανυπολογισμός εντός των χρονοδιαγραμμάτων με αποτέλεσμα να μην καταβληθούν τα χρήματα. Ο επανυπολογισμός πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές, όπως επισημαίνουν από τον ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο OPEN, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος "υπάρχουν 30.000 ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων για τους οποίους δεν κατέστη δυνατόν να υπολογιστούν τα αναδρομικά τους και ως εκ τούτου να πληρωθούν στις ημερομηνίες που είχαμε ορίσει και ανακοινώσει". Σύμφωνα με τον ίδιο, "καταβλήθηκαν τα αναδρομικά σε 54.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα 47 εκατ. ευρώ, δηλ. μέσα αναδρομικά 863 στον καθένα και χθες καταβλήθηκαν σε 11.000 συνταξιούχους του Δημοσίου περίπου 950 ευρώ μέσο όρο".

Ο κ. Τσάπαλος περιέγραψε ποιες είναι οι περιπτώσεις εκείνες των συνταξιούχων που δεν πληρώθηκαν. Πρόκειται για τους εξής:
- Περιπτώσεις συντάξεων χηρείας κυρίως για θανόντες που πέθαναν μετά τον Οκτώβριο του 2019
- Περιπτώσεις συνταξιούχων που παράλληλα ασκούν και επάγγελμα. Εκεί χρειάζεται ένας έλεγχος για το πόσο καιρό απασχολούνταν και πόσο είναι καθαρά συνταξιούχοι για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία και αυτό δεν ήταν εφικτό μέσα στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί.
- Περιπτώσεις συνταξιούχων που απεβίωσαν ενώ τα περίμεναν και τα αναδρομικά τώρα πρέπει να πάνε στους κληρονόμους
- Και περιπτώσεις που πολλοί νόμιζαν ότι δικαιούνται αναδρομικά, αλλά δεν τα δικαιούνται γιατί δεν έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης