H Fitch ρίχνει τις προβλέψεις για την ανάκαμψη διεθνώς

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό αλλά αγγίζει τα όρια ταχύτητας, αναφέρει η Fitch Ratings στο τελευταίο Global Economic Outlook (GEO).

Η Fitch χαμηλώνει τις προηγούμενες προβλέψεις για την ταχύτητα ανάκαμψης της παγκόσμια οικονομίας το 2021, υπό την πίεση σειράς ανισορροπιών με κυριάρχες την αύξηση του πληθωρισμού στη σκιά των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίως και της αβεβαιότητας που προκαλεί το μέτωπο της πανδημίας.

  • Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναμένει τώρα ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6% το 2021, αναθεωρημένο από 6,3% στο GEO του Ιουνίου.
  • Οι περιορισμοί στην προσφορά φρενάρουν τον ρυθμό ανάκαμψης και η Fitch έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2021 σε 6,2% από 6,8% τον Ιούνιο.
  • Μεγαλύτερο μερίδιο ανάπτυξης της ζήτησης αντικατοπτρίζεται στις αυξήσεις των τιμών και οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναθεωρούνται ξανά προς τα πάνω.
  • Ο Fitch μείωσε επίσης τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Κίνα, στο 8,1% από 8,4%, καθώς η επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων επιβαρύνει την εγχώρια ζήτηση.
  • Οι προβλέψεις για ορισμένες άλλες ασιατικές οικονομίες έχουν επίσης αναθεωρηθεί επί τα χείρω μετά από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τους νέους περιορισμούς.
  • Ωστόσο, διεθνής οίκος αναθεώρησε προς τα πάνω την ανάπτυξη της ευρωζώνης 2021 σε 5,2% από 5%.
  • Επίσης ο οίκος αναβαθμίζει τις προβλέψεις για ΠολωνίαΤουρκίαΜεξικόΡωσία και Νότια Αφρική.

Η πρόοδος στη διάθεση των εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου περιορίζει τον αντίκτυπο από νέες δραματικές αυξήσεις των κρουσμάτων Covid-19 στην οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αναλυτής της Fitch, η δυναμική των ιών επηρεάζει την ανάπτυξη πιο έντονα σε μέρη όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλότερα.

Η πανδημία εξακολουθεί να περιορίζει την προσφορά εργασίας.

Μια άνευ προηγουμένου έκρηξη της ζήτησης στηνκατανάλωση έχει σφίξει την ικανότητα των παγκόσμιων προμηθευτών - παραγών να ανταποκριθούν. Τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς περιορίζουν τον ρυθμό επέκτασης της παραγωγής και δημιουργούν βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, αναφέρει έκθεση του οίκου.

«Αυτές οι πιέσεις αναμένεται να περιοριστούν το 2022, καθώς η αύξηση της ζήτησης μετριάζεται και η προσφορά ανταποκρίνεται. Αλλά οι πιέσεις στις τιμές αλλάζουν τον τόνο της συζήτησης στο μέτωπο της χάραξης πολιτικής. Η στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής για την ανάπτυξη θα αρχίσει να μειώνεται το επόμενο έτος », δήλωσε ο Μπράιαν Κάλτον, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Ratings.

Εκτμά ότι το tapering από τη Fed θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2021 και το 2023 θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων.

Οι πληθωριστικές πιέσεις μακροπρόθεσμα έχουν ενταθεί, σημειώνεται. Το κόστος αυξάνεται για τις αμερικανικές επιχειρήσεις με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών. Το υψηλότερο κόστος μεταφέρθηκε στους καταναλωτές, με τον δομικός δείκτη τιμών καταναλωτή CPI να βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο πληθωρισμός των τιμών των αγαθών θα πρέπει να υποχωρήσει το επόμενο έτος, αλλά η σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού των υπηρεσιών των ΗΠΑ θα αποτρέψει τον βασικό πληθωρισμό των ΗΠΑ να πέσει κάτω από το 3% έως το τέλος του 2022. Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι λιγότερο έντονες σε άλλες προηγμένες οικονομίες, αλλά οι προβλέψεις για το τέλος του 2021 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω.