Η BlackRock θα επενδύσει 550 εκατ. δολάρια στο έργο της Occidental

Η BlackRock πρόκειται να επενδύσει 550 εκατ. δολάρια στο μεγαλύτερο έργο άμεσης δέσμευσης αέρα στον κόσμο, το οποίο αναπτύσσεται από την Occidental Petroleum, σε μια ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των επενδυτών στην εκκολαπτόμενη τεχνολογία. 

Οι εταιρείες ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα σχηματίσουν κοινοπραξία για την ανάπτυξη του Stratos, ενός έργου που κατασκευάζεται στο δυτικό Τέξας και στοχεύει στην εξαγωγή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

“Αυτή η κοινοπραξία αποδεικνύει ότι η άμεση δέσμευση του αέρα γίνεται μια επενδύσιμη τεχνολογία και η δέσμευση της BlackRock στη Stratos υπογραμμίζει τη σημασία και τις δυνατότητές της για τον κόσμο”, δήλωσε η Βίκι Χόλουμπ, διευθύνουσα σύμβουλος της Occidental, μιας από τις μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην τεχνολογία και μια ευλογία για την Occidental, της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Berkshire Hathaway του Warren Buffett.

Η εταιρεία στοιχηματίζει ότι η διαχείριση του άνθρακα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Η άμεση δέσμευση στον αέρα – ή DAC – απορροφά τις εκπομπές CO₂ από τον αέρα για να θαφτεί στο υπέδαφος ή να επαναχρησιμοποιηθεί σε οικοδομικά υλικά, γεωργικά προϊόντα ή καύσιμα, αντί να συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη παραμένοντας στην ατμόσφαιρα.

 Η BlackRock επενδύει μέσω του τέταρτου παγκόσμιου ταμείου υποδομών της, το οποίο επικεντρώνεται σε έργα που σχετίζονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βοηθούν τις καφέ βιομηχανίες να γίνουν πιο πράσινες. Πέρυσι συγκέντρωσε 4,5 δισ. δολάρια προς τον τελικό στόχο των 8 δισ. δολαρίων από παγκόσμια συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια. Η BlackRock υπογράμμισε ότι τοποθετεί χρήματα στο έργο της Occidental λόγω των δυνατοτήτων για σημαντικές αποδόσεις.

Πηγή: Financial Times