BlackRock: Πώς τα κριτήρια ESG διώχνουν τους επενδυτές

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων για την τιμωρία της BlackRock επειδή επέμεινε ότι η κλιματική αλλαγή ενέχει οικονομικό κίνδυνο, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν αποσύρει περίπου 13,3 δισ. δολάρια από τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο αριθμός αυτός είναι περίπου το ένα δέκατο του 1% των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της BlackRock σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και ορισμένα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία των Ρεπουμπλικάνων εξακολουθούν να έχουν πολύ βόρεια από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σταθμευμένα στον διαχειριστή χρημάτων. Συνολικά, η BlackRock ανακοίνωσε καθαρές εισροές ύψους 138 δισ. δολαρίων στην Αμερική πέρυσι.

Οι αναλήψεις ύψους 13,3 δισ. δολαρίων περιλαμβάνουν την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας από το Ταμείο Μόνιμων Σχολείων του Τέξας ότι θα αποσύρει 8,5 δισ. δολάρια στα τέλη Απριλίου, τη μεγαλύτερη απομάκρυνση μέχρι σήμερα από συνταξιοδοτικά ταμεία που διοικούνται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Η BlackRock προσπαθεί να ανταποκριθεί στην εκστρατεία κατά των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση παραγόντων με διάφορους τρόπους. Στην Ουάσιγκτον πρόσθεσε έναν ανώτερο λομπίστα με δεσμούς με τους Ρεπουμπλικάνους. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία συνδιοργάνωσε μια σύνοδο κορυφής επενδύσεων στο ηλεκτρικό δίκτυο στο Χιούστον με τον Dan Patrick, υποδιοικητή του Τέξας. Ο Patrick έχει εκφράσει στο παρελθόν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τη χρήση παραγόντων ESG από τον όμιλο στις επενδύσεις.

Οι συντηρητικές επιθέσεις για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής συνέπεσαν με τη νέα προειδοποίηση της BlackRock και άλλων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων σχετικά με τη συμμετοχή σε βιομηχανικές συμμαχίες που επιδιώκουν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η BlackRock έχει μειώσει τη δέσμευσή της για το Climate Action 100+, ενώ η State Street, η JPMorgan Asset Management, η Pimco και η Invesco έχουν αποσυρθεί εντελώς.