Οι -δύσκολες- προϋποθέσεις για να πάρουν επίδομα ανεργίας οι επαγγελματίες

Από… συμπληγάδες θα πρέπει να περάσουν οι επαγγελματίες που έβαλαν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ. Θα πρέπει να μην έχουν χρέη στο ασφαλιστικό τους ταμείο και τουλάχιστον τριετή προϋπηρεσία.

Από …συμπληγάδες θα πρέπει να περάσουν οι επαγγελματίες που έβαλαν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ. Θα πρέπει να μην έχουν χρέη στο ασφαλιστικό τους ταμείο και τουλάχιστον τριετή προϋπηρεσία.


1.        Προϋπηρεσία: Ο συνολικός χρόνος που έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές ένας επιτηδευματίας, είναι ίσως το πιο σημαντικό «κλειδί» καθώς από αυτόν εξαρτάται το αν θα πάρει επίδομα ανεργίας αλλά και το πόσο επίδομα ανεργίας θα πάρει.

  • Για χρόνο ασφάλισης 3 έως 4 πλήρη έτη για 3 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 5 έως 6 πλήρη έτη για 4 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 7 έως 8 πλήρη έτη για 5 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 9 έως 10 πλήρη έτη για 6 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 11 έως 12 πλήρη έτη για 7 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 13 έως 14 πλήρη έτη για 8 μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 15 πλήρη έτη και εφεξής, για 9 μήνες.

 

2.      Καταβολή ειδικής εισφοράς: Για όσους διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1/1/2014, θα απαιτείται να έχουν καταβάλλει την ειδική εισφορά υπέρ ανεργίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών (και αυτό επειδή η εισφορά θεσπίστηκε το 2011). Για όσους διέκοψαν τη δραστηριότητά τους μετά την 1/1/2012, απαιτείται να έχουν πληρώσει εισφορές για τουλάχιστον έναν χρόνο ενώ για όσους θα διακόψουν μέσα στο 2013, θα ζητηθεί βεβαίωση για την καταβολή εισφορών τουλάχιστον δύο ετών.

3.       Εισόδημα: Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ.

4.        Διακοπή: Ο αιτών, θα πρέπει αποδεδειγμένα να έχει διακόψει το επάγγελμά του –μετά το 2012 καθώς για όσους έβαλαν λουκέτο πριν την 1/1/2012, δεν υπάρχει πρόβλεψη για επίδομα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών πριν ζητήσει το βοήθημα.

5.       Διαμονή: Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

6.       Μεταβίβαση: Ο δικαιούχος δεν πρέπει να έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

7.       Ασφάλιση: Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του, μετά τη διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία, σε οποιοδήποτε φορέα ημεδαπής ή αλλοδαπής

8.       Χρέη: Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ_ΑΠΟΦΑΣΗ_ΓΙΑ_ΕΠΙΔΟΜΑ_ΑΝΕΡΓΙΑΣ