Η ΕΚΤ φοβάται τα δάνεια υψηλού ρίσκου που έδωσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και «σφίγγει τα λουριά»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες που εποπτεύει να μειώσουν τα δάνεια  υψηλού κινδύνου προς τους πιο χρεωμένους πελάτες τους, για να μειώσουν τον κίνδυνο σε περίπτωση που η οικονομία επιβραδυνθεί ή ανέβουν τα επιτόκια

Σύμφωνα με το Reuters, ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Andrea Enria, με επιστολή του προς τις 115 εποπτευόμενες τράπεζες, ασκεί κριτική στα δάνεια υψηλού κινδύνου που χορηγούν, τις λεγόμενες Συναλλαγές Υψηλής Μόχλευσης (Highly Leveraged Transactions – HLT) και ζητεί να θεσπίσουν αυστηρότερους ελέγχους. 

Ο όγκος των δανείων αυτών έχει εκτοξευτεί στα 500 δισ. ευρώ, από 300 δισ. ευρώ που ήταν το 2018 μόνο για τις 28 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης (αύξηση 80%), καθώς οι τράπεζες, λόγω των χαμηλών επιτοκίων στρέφονται σε συναλλαγές με όλο και υψηλότερο ρίσκο. 

Ο Andrea Enria επικρίνει τις κανιβαλιστικές πρακτικές των τραπεζών και σημειώνει ότι πολλές από αυτές δεν έχουν καν ανώτατο όριο συναλλαγών υψηλής μόχλευσης ή έχουν πολύ χαλαρό όριο, ενώ επισημαίνει ότι το ρίσκο για τα δάνεια αυτά είναι μεγαλύτερο από ότι ήταν την περίοδο 2008-2009..