Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα τιμολόγια του Αυγούστου

Οι πάροχοι ανακοίνωσαν τα τιμολόγια τους και προκύπτει πως έχουν προεξοφλήσει ότι οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, που πήραν την ανιούσα λόγω καύσωνα, θα υποχωρήσουν τον επόμενο μήνα.

Η ΔΕΗ κράτησε τον Αύγουστο τα τιμολόγια στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Ιουνίου και του Ιουλίου. Έτσι, για τις καταναλώσεις ρεύματος μέχρι 500 kWh το μήνα η τιμή χρέωσης παραμένει στα 0,155 ευρώ ανά kWh, ενώ για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις η κιλοβατώρα είναι και πάλι στα 0,167 ευρώ.

Ο ΗΡΩΝ ανακοίνωσε χρέωση προμήθειας στο GENEROUS HOME στα 14,16 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,1416 €/kWh) με έκπτωση συνέπειας (χωρίς την έκπτωση, η τιμή είναι 17,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,1770 €/kWh)). Η ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ανακοίνωσε 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά κινείται ανοδικά τις τελευταίες ημέρες, ακολουθώντας την πορεία της ζήτησης που αυξάνεται όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος και από τα πέριξ των 100 ευρώ/μwh τους τελευταίους μήνες πλησίασε τα 140 ευρώ/ MWH. Για σήμερα Παρασκευή η τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται στα 139 ευρώ/mwh, που είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη και σε μεγάλη απόσταση από τις αγορές της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης, όπου οι τιμές κινούνται κάτω από τα 100 ευρώ.

Ωστόσο, αυτή η άνοδος συνδέεται καθαρά με την υψηλή ζήτηση λόγω καιρικών συνθηκών και όχι με την τιμή του φυσικού αερίου στο TTF, η οποία συνεχίζει να ακολουθεί πορεία αποκλιμάκωσης (κάτω από τα 30 ευρώ/ ΜWH). Αυτό που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί από πλευράς του υπουργείου είναι εάν θα δοθούν και τον Αύγουστο επιδοτήσεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ξεκαθάρισε χθες ότι οι αποφάσεις σχετικά με την παράταση ή μη των έκτακτων μέτρων που είχαν επιβληθεί στην αγορά ηλεκτρισμού θα ληφθούν στα τέλη Αυγούστου.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ληφθεί η οριστική απόφαση τόσο για τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά όσο και για το μοντέλο των μηνιαίων τιμολογίων στη λιανική αγορά με τη γνωστοποίησή τους στις 20 του εκάστοτε προηγούμενου μήνα. Τα δύο μέτρα είχαν παραταθεί προεκλογικά με υπουργική απόφαση έως τον Σεπτέμβριο. Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα εξαρτηθεί το πότε θα επιστρέψουν τα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής και συγκεκριμένα οι τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων που έχει υποδείξει στους παρόχους η ΡΑΑΕΥ.

Για τον Οκτώβριο η ΡΑΑΕΥ έχει εισηγηθεί την καθιέρωση ενός μεταβατικού τιμολογίου που θα πρέπει να διαθέσουν στην αγορά όλοι οι προμηθευτές, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή προσαρμογή των καταναλωτών. Ο κάθε πάροχος θα ορίσει ένα βασικό τιμολόγιο, η τιμή του οποίου θα γνωστοποιηθεί στους καταναλωτές την 1η του μήνα εφαρμογής του μεταβατικού τιμολογίου, χωρίς να δεσμεύεται για τον τρόπο υπολογισμού του.

Για τα τιμολόγια που θα ισχύσουν με την επιστροφή της αγοράς στο προηγούμενο καθεστώς, όποτε αυτό θα αποφασιστεί, το υπουργείο προσανατολίζεται να περιορίσει το διάστημα της υποχρεωτικής προγνωστοποίησης από τις 60 ημέρες που προβλέπει ο κώδικας προμήθειας στις 30 ημέρες, ώστε να δοθεί στους προμηθευτές ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές αντί να ενημερώσουν τους καταναλωτές το αργότερο έως τις 31 Ιουλίου για τις νέες συμβάσεις και τους νέους τιμοκαταλόγους, θα μπορούν να το κάνουν έως τις 31 Αυγούστου. Επιπλέον, το υπουργείο φέρεται να δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τα νέα τιμολόγια όχι με ξεχωριστή επιστολή που προέβλεπε η αρχική πρόταση της ΡΑΑΕΥ, αλλά και με ευδιάκριτη αναγραφή στο έντυπο του λογαριασμού.

Το πλαίσιο μετάβασης στο παλιό καθεστώς τιμολόγησης που θα «ξεπαγώσει» τις ρήτρες αναπροσαρμογής θα θεσμοθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ετοιμάσει η ΡΑΑΕΥ.