ΗΠΑ: Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 8,6%, σε υψηλό 40 ετών

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε σε νέο υψηλό 40 ετών για τον Μάιο όντας σε ευρεία άνοδο, αυξάνοντας τις προοπτικές ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 8,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο ευρέως ακολουθούμενος δείκτης πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας όλες τις εκτιμήσεις. Τα καταφύγια, τα τρόφιμα και το φυσικό αέριο συνεισέφεραν περισσότερο.

Ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ, ο οποίος αφαιρεί τα πιο ασταθή στοιχεία των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 0,6% από τον προηγούμενο μήνα και 6% από ένα χρόνο πριν, επίσης πάνω από τις προβλέψεις.

Τα στοιχεία ενισχύουν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να θερμαίνεται από πολλά μέτρα και ότι η Fed — η οποία έχει δεσμευτεί για αυξήσεις των επιτοκίων κατά μισή μονάδα σε κάθε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα — θα πρέπει να διατηρήσει αυτή την επιθετική στάση μέχρι τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου .

Οι τιμές ρεκόρ της βενζίνης και οι γεωπολιτικοί παράγοντες απειλούν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, υποδηλώνοντας ότι η Fed θα πρέπει να φρενάρει την οικονομία για περισσότερο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών μειώθηκαν και το δολάριο ενισχύθηκε μετά την έκθεση.

Οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, μετά τα στοιχεία που προκάλεσαν ανησυχία για πιθανή ύφεση.

Το 2ετές ομόλογο εκτινάχθηκε περισσότερο από 8 μονάδες βάσης για να διαπραγματευτεί πάνω από το 2,9%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε για λίγο πριν εγκαταλείψει αυτά τα κέρδη, με την τελευταία διαπραγμάτευση σε περίπου 3,03%.

naftemporiki.gr

Πηγή: politicus.gr