Υπολογίστε το νέο φόρο ακινήτων για όλα τα κτίσματα

Χαμηλότερος από το "χαράτσι" που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ είναι ο νέος φόρος που ισχύει για τα περισσότερα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου 2014. Ο νέος φόρος υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Μειωμένες φορολογικές επιβαρύνσεις κατά 4,4% έως 22% για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων που κατέχουν κτίσματα πρποκύπτουν από το νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Το νέο σύστημα φορολόγησης επιφυλάσσει φοροελαφρύνσεις, ακόμη και για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, συνολικής αξίας υψηλότερης των 300.000ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου. Αιτία για την εξέλιξη αυτή θα είναι το γεγονός ότι ο "κύριος" Ενιαίος Φόρος θα είναι χαμηλότερος από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (που επιβάλλεται σήμερα στα κτίσματα μέσω ΔΕΗ), ενώ καί ο "συμπληρωματικός" Ενιαίος Φόρος, που θα επιβληθεί με τη μορφή ενός νέου ΦΑΠ θα έχει αφορολόγητο όριο αυξημένο από τις 200.000 στις 300.000 ευρώ και συντελεστές μειωμένους σε σύγκριση με τον ισχύοντα σήμερα ΦΑΠ.