Ισοφάρισε το ιστορικό του ρεκόρ ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Γερμανίας αυξήθηκε στο 7,9% τον Αύγουστο, επιστρέφοντας στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν μισό αιώνα μετά την πτώση του τους δύο προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έφτασε για πρώτη φορά στο 7,9% τον Μάιο -το υψηλότερο ποσοστό από τον χειμώνα του 1973-1974, όταν οι τιμές τροφοδοτήθηκαν από μια πετρελαϊκή κρίση- πριν υποχωρήσει στο 7,5% τον Ιούλιο.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία, τα οποία ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, είναι συνήθως αμετάβλητα σε μια τελική έκθεση περίπου δύο εβδομάδες αργότερα.

Όπως και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, ο πληθωρισμός στη Γερμανία αναζωπυρώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος οδήγησε σε αύξηση του κόστους ενέργειας και των τιμών των τροφίμων. Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 35,6% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο και οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 16,6%, ενώ οι επιπτώσεις της διακοπής στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού ήταν ακόμα αισθητές.

Η Γερμανία μείωσε προσωρινά τους φόρους στο ντίζελ και τη βενζίνη στις αρχές Ιουνίου και εισήγαγε ένα εξαιρετικά φθηνό εισιτήριο που επιτρέπει στους πολίτες να χρησιμοποιούν όλα τα τοπικά και περιφερειακά μέσα μαζικής μεταφοράς έναντι 9 ευρώ το μήνα. Και τα δύο αυτά μέτρα πρόκειται να λήξουν την Τετάρτη.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, ανακοίνωσε στη μηνιαία έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα ότι «ο ρυθμός πληθωρισμού θα μπορούσε να ανέλθει περίπου στο 10% το φθινόπωρο», αν και σημείωσε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι «εξαιρετικά αβέβαιες».

Πηγή: politicus.gr