Κ. Δομαζάκης: Καταγγέλλει «υφαρπαγή της περιουσίας» του για την Creta Farm

Σε νέες καταγγελίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πέρασε η εταιρεία Creta Farms στην ιδιοκτησία του Δ. Βιντζηλαίου, κάνοντας λόγο για “παραβάσεις του νόμου” και “υφαρπαγή της περιουσίας” του προχωρά ο εκ των ιδρυτών και πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας, Κώστας Δομαζάκης. Σε ανοιχτή επιστολή του με τίτλο “Η ΑΛΗΘΕΙΑ (ΜΕΡΟΣ Β΄)”, ο κ. Δομαζάκης ισχυρίζεται ότι οι 4 συστημικές τράπεζες της χώρας, καθώς και η Συν. Τράπεζα Χανίων απέκτησαν, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019, ενέχυρο και δικαιώματα ψήφου επί ποσοστού 85% περίπου των μετοχών της εταιρείας ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως μόλις έναν μήνα πριν, με προηγούμενη επιστολή του, ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης άφηνε έντονες αιχμές κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καταγγέλλοντας “μεθόδευση” όσον αφορά την υπόθεση της Creta Farms την οποία όπως αναφέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς “όχι μόνο δεν απέτρεψε, αλλά κατ’ ουσίαν στήριξε με την απραξία της”. Παράλληλα, τονίζει ότι: “Με την ανοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ έπεσε θύμα εγκληματικής οργάνωσης και παρατραπεζικού κυκλώματος, που δυστυχώς έτυχε της στήριξης και στελεχών της πολιτικής ηγεσίας”.

Κατήγγειλε μάλιστα ότι “από το Μάιο του 2019 απευθύνθηκα κατ’ επανάληψη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με σωρεία επιστολών μου και παρέδωσα πλήθος στοιχείων, από προσωπική μου έρευνα, για όσα συνέβαιναν στην εταιρεία ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ, με σκοπό να προκληθεί τεχνητά η ανάγκη διάσωσής της, μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης που επακολούθησε και εν τέλει, να παραδοθεί άνευ ανταλλάγματος η περιουσία της σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, εμφανή και αφανή”.

Στη νέα του ανοιχτή επιστολή, ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης αναφέρει ότι οι τράπεζες, “έχοντας τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας διόρισαν τριμελές Δ.Σ. αποτελούμενο από πρόσωπα της αποκλειστικής επιλογής και εγκρίσεώς τους, συνήψαν στις 05.02.2020 συμφωνία εξυγίανσης της επιχείρησης και μεταβίβασης του ενεργητικού της στην βουλγαρική εταιρεία BELLA BULGARIA SA και σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ενέκριναν την συμφωνία αυτή”.

Στη συνέχεια, ο κ. Δομαζάκης λέει όιτ η αξία του ενεργητικού της εταιρίας η οποία μεταβιβάστηκε σε εταιρία συμφερόντων της BELLA BULGARIA, που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό στην Ελλάδα, ανήλθε σε 133,3 εκ. ευρώ και καταγγέλλει σχέδιο. Όπως ισχυρίζεται, “αρχικά μία εταιρεία από τη Βουλγαρία, με φερόμενη επωνυμία BELLA BULGARIA SA, απολύτως άγνωστη έως σήμερα στις ελληνικές φορολογικές αρχές, στερούμενη ελληνικού ΑΦΜ, κατά παράβαση του νόμου, τον Ιανουάριο του 2020 προέβη στην σύσταση μίας ελληνικής μονομετοχικής ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία IMPALA HELLAS Μον.Α.Ε.

  • Αν και υπήρξε πρόδηλη παράβαση του νόμου, εξαιτίας της έλλειψης ΑΦΜ της βουλγαρικής εταιρίας, τόσο ο Συμβολαιογράφος που κατήρτισε το συστατικό έγγραφο όσο και το Γ.Ε.ΜΗ. προχώρησαν στην δημοσίευση της εταιρείας, προδήλως κατόπιν παρέμβασης, που οδήγησε σε παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών.
  • Στην συνέχεια, στο τέλος Ιανουαρίου 2020, για τη νεοσυσταθείσα εταιρεία φέρεται να καταβάλλεται το μετοχικό της κεφάλαιο ποσού 15 εκ. ευρώ από την μόνη ιδρύτριά της βουλγαρική εταιρία.
  • Ακολούθως, η άγνωστη στις Αρχές βουλγαρική εταιρία, στερούμενη ΑΦΜ, συμβλήθηκε με τις συστημικές τράπεζες της χώρας και από κοινού κατήρτισαν την από 05.02.2020 συμφωνία εξυγίανσης και μεταβίβασης της περιουσίας της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ. Με την συμφωνία αυτή, μεταξύ άλλων, «κουρεύτηκαν» χρέη προς το Ελλ. Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 8 εκ. ευρώ περίπου, καθώς και χρέη προς προμηθευτές ύψους 25 εκ. ευρώ κ.α.
  • Στο πτωχευτικό δικαστήριο, το οποίο ενέκρινε την συμφωνία εξυγίανσης της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ και τη μεταβίβαση της περιουσίας της αξίας 133,3 εκ. ευρώ στην εταιρία IMPALA HELLAS Μον. Α.Ε., παραστάθηκε ψευδώς ότι η βουλγαρική εταιρεία, άγνωστη στις Ελληνικές Αρχές, χωρίς ελληνικό ΑΦΜ, είχε δήθεν καταβάλει το μετοχικό κεφάλαιο των 15 εκ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί η έκδοση απόφασης που θα ενέκρινε την συμφωνία μεταβίβασης – και στην πραγματικότηταςαρπαγής – της περιουσίας της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ”.

Ο κ. Δομαζάκης καταγγέλλει ότι τα αυτά συνέβησαν και ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία “ψευδή παράσταση”. Και καταλήγει ότι “αμέσως μετά την έκδοση απόφασης, με την οποία εγκρίθηκε η συμφωνία εξυγίανσης και παραδόθηκε η περιουσία της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ στην άγνωστη στις Αρχές βουλγαρική εταιρεία και στην ελληνική θυγατρική της, η τελευταία προχώρησε σε τροποποίηση του καταστατικού της, σύμφωνα με την οποία (άρθρο 19 του δημοσιευμένου καταστατικού του Σεπτεμβρίου 2020) το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, που είχε παρουσιαστεί ως καταβεβλημένο στην δίκη της εξυγίανσης τον Ιούνιο του 2020, δεν είχε ακόμα καταβληθεί”.

Καταλήγοντας, ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης αναφέρει ότι η εταιρεία BELLA BULGARIA “συνεχίζει να είναι βασικός μέτοχος της συσταθείσας από την ίδια IMPALA HELLAS και πλέον μετονομασθείσας σε ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΒΕΕ, χωρίς να διαθέτει ΑΦΜ, χωρίς να έχει καταβάλει το μετοχικό κεφάλαιο των 15 εκ. ευρώ. Πίσω από τις παραπάνω εταιρίες, ως ιθύνων νους και «ιδιοκτήτης» αυτών εμφανίζεται ο Δημήτριος Βιντζηλαίος, κάτοικος Βουλγαρίας και αγνώστων λοιπών στοιχείων”.

Διαβάστε ακόμα:

Στις 30 Ιουνίου η ετήσια γενική συνέλευση της Intracom Holdings

Mevaco: Κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ το 2021

Προσθήκη ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI βλέπει η Société Générale