Τράπεζα Πειραιώς: Με «θετικό μάτι» είδαν οι ξένοι οίκοι τα αποτελέσματα

Με θετικό μάτι είδαν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, διατηρώντας τις συστάσεις για τη μετοχή της και ορίζοντας την τιμή-στόχο στα 1,80 ευρώ. Συγκρατημένα θετική η JP Morgan, ενώ η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η τιμή- στόχος συνεπάγεται περιθώριο ανόδου περίπου 46% με βάση τις τρέχουσες τιμές, σε χρονικό ορίζοντα έτους.

Η Goldman Sachs σχολίασε ότι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του έτους της Πειραιώς ήταν 5% υψηλότερα από ό,τι ανάμενε. Παράλληλα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, το λειτουργικό κόστος κινδύνου (CoR), παρέμεινε για δεύτερο τρίμηνο μειωμένο στο 0,5% από 1% που ανέμενε, ενώ οι προβλέψεις του οίκου για κερδοφορία (ROTE) σε γενικές γραμμές συμβαδίζουν με της τράπεζας.

Η Goldman Sachs εκτιμά πάντως ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει πρόοδο στον τομέα της κεφαλαιακής επάρκειας καθώς ο δείκτης CET1 FL έφτασε το 10% έναντι 9% στο τέλος της χρονιάς πέρυσι, στην πιστωτική ποιότητα με λειτουργικό κόστος κινδύνου στο 0,5% για δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης NPE παρέμεινε στο 13% καθώς και στη δημιουργία κεφαλαίων με δείκτη κερδοφορίας περίπου 6%.

Ο οίκος δίνει μεγάλο βάρος στα σενάρια της Πειραιώς σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι οποίες θα αυξήσουν τα καθαρά έσοδα από επιτόκια, (ΝΙΙ), αλλά ανάλογα με το μέγεθος της ανόδου των επιτοκίων θα μπορούσε να αυξηθεί επίσης και το λειτουργικό ρίσκου κινδύνου (CoR).

Το σενάριο της Πειραιώς προβλέπει αύξηση των αρνητικών επιτοκίων -0,50% για να γίνουν μηδενικά φέτος, 0,50% το 2023 και 1,25% το 2024, που μεταφράζεται σε πρόσθετο όφελος 85 εκατ. ευρώ για το 2023 και μέχρι 190 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2024. Σε περίπτωση πιο απότομης αύξησης των επιτοκίων στο 1,25% το 2023, το όφελος θα είναι 185 εκατ. ευρώ, αντί για 85 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ρίσκο με την αύξηση των επιτοκίων, η Goldman Scahs αναφέρει επίσης τα αποτελέσματα διαφόρων σεναρίων stress test, σύμφωνα με τα οποία αυτό μπορεί να οδηγήσει το συντελεστή κόστους στο 0,70% σε περίπτωση 100 – 300 εκατ. ευρώ NPE, που αποτελεί το χειρότερο δυνατό σενάριο για την τράπεζα, στο οποίο κλήθηκε να δώσει μία εκτίμηση, σύμφωνα με το οποίο ο πληθωρισμός θα οδηγήσει σε απώλειες εισοδημάτων 20%.

Η JP Morgan επισημαίνει την κερδοφορία ROTE για το τρίμηνο που ανήλθε σε 6%, ως χαρακτηριστική των στόχων του ομίλου για φέτος. Η Bank of America, κάνει σύσταση market weight για το ομόλογο Τier2 με κουπόνι 5,5% της Τράπεζας Πειραιώς, σχολιάζονας ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν ικανοποιητικό και αναφέρει ότι τα υψηλά κέρδη από εμπορικές συναλλαγές ενισχύουν τα κέρδη προ φόρων. Εκτιμά, ότι η Πειραιώς παραμένει σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο της για μονοψήφιο δείκτη NPE φέτος.

Τ.Π.& Δανείων: Τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Caisse des Dépôts et Consignations

Παπουτσάνης: Αύξηση τζίρου κατά 45% το α’ τρίμηνο 2022

Autohellas: Αύξηση τζίρου και κερδών το α’ τρίμηνο