Καμπανάκι από το ΔΝΤ για τις συνέπειες του πολέμου στις οικονομίες της περιοχής

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει την ανησυχία του για την τραγική απώλεια ζωών στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, αλλά και για την καταστροφή και τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που προκαλεί, καθώς ο πόλεμος αυτός πλήττει ήδη τις οικονομίες των γειτονικών χωρών.

«Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, συμβαίνει σε μια περίοδο που η ανάπτυξη είναι βραδεία και τα επιτόκια είναι υψηλά και το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους έχει αυξηθεί εξαιτίας της Covid και του πολέμου», δήλωσε η διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της σε φόρουμ επενδυτών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

«Δείτε τις γειτονικές χώρες: την Αίγυπτο, το Λίβανο, την Ιορδανία, όπου οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές» τόνισε, προσθέτοντας ότι «αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερη νευρικότητα σε έναν ήδη νευρικό κόσμο». «Υπάρχουν χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό και η αβεβαιότητα είναι αρνητική για τις τουριστικές ροές» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά τους ειδικούς κινδύνους για την περιφέρεια, η ίδια υπογράμμισε ότι «οι επενδυτές θα διστάσουν να πάνε στις χώρες αυτές, ότι το κόστος της ασφάλισης εμπορευμάτων θα αυξηθεί και ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων σε χώρες, οι οποίες έχουν ήδη υποδεχθεί πολλούς».