Και ξαφνικά έπεσε η τιμή του ρεύματος

Σημαντικά μειωμένες χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν η ΔΕΗ και οι λοιποί προμηθευτές. Είναι γνωστό βέβαια, ότι η τελική τιμή καταναλωτή εξαρτάται από το ύψος της επιδότησης στην κατανάλωση ρεύματος, που ανακοινώνει κάθε μήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η επιδότηση αυτή διαμορφώνεται σε επίπεδο που διασφαλίζει ότι η τελική τιμή της ΔΕΗ, που είναι το σημείο αναφοράς, θα διατηρείται στο επίπεδο των 15-16 σεντς ανά κιλοβατώρα. Αυτό συνεπάγεται, ότι η μείωση της αρχικής τιμής από τους προμηθευτές σημαίνει ότι, εφόσον ο στόχος για την τελική τιμή παραμένει ίδιος, θα είναι αντίστοιχα μειωμένο τον επόμενο μήνα το κονδύλι της επιδότησης, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Το τιμολόγιο που ανακοίνωσε η ΔΕΗ το βράδυ της Παρασκευής είναι μειωμένο κατά 57-64 % σε σχέση με τον Ιανουάριο και διαμορφώνεται κάτω από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αναλυτικά οι τιμές της ΔΕΗ για τον επόμενο μήνα είναι:

19,9 σεντς ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες του μήνα, έναντι 48,9 σεντς τον Ιανουάριο και

21,1 σεντς ανά κιλοβατώρα, για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 50,1)

15,8 σεντς για το νυχτερινό ρεύμα έναντι 44,8 τον Ιανουάριο.

Μετά την ανακοίνωση της ΔΕΗ, τα βασικά τιμολόγια τους γνωστοποίησαν και άλλοι προμηθευτές ρεύματος. Έτσι έχουμε:

Protergia: 24,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (18,8 με έκπτωση συνέπειας) από 48 και 42 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο αντίστοιχα

Ήρων: 24,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 43 τον Ιανουάριο)

Elpedison: 19,5 σεντς ανά κιλοβατώρα ημερήσια κατανάλωση και 18,83 το νυχτερινό (από 45 και 44,33 αντίστοιχα)

Watt&Volt: 24,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 45,9)

ZeniΘ: για κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, 19,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 46,5). Η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται με 20,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 47,5).

Τα μειωμένα τιμολόγια αποδίδονται στην σημαντική πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας, με τη μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου να κυμαίνεται στα 195 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο, να πέφτει  στα 58 ευρώ. Ενδοημερήσια καταγράφηκαν την προηγούμενη ημέρα ακόμη και μηδενικές τιμές, ενώ το καλοκαίρι του 2022 η τιμή στην ενδοημερήσια αγορά είχε φθάσει περίπου στα 700 ευρώ και ενδοημερήσια στα 936 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με παρόχους και αναλυτές, οι εξελίξεις αυτές αντικατοπτρίζουν τη μειωμένη ζήτηση ενέργειας (στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά), λόγω του ήπιου χειμώνα, την εξασφάλιση επάρκειας φυσικού αερίου και την πτώση των τιμών του αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο, η οποία κινείται πλέον κάτω και από τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πηγή: ΑΠΕ