Καλπάζει προς διψήφιο ο πληθωρισμός το Φθινόπωρο στην Βρετανία, εκτιμούν οι αναλυτές - Στο 9% «βλέπουν» το ποσοστό του για τον Απρίλιο

 

Εφιαλτικές οι εκτιμήσεις των Βρετανών οικονομολόγων για τον πληθωρισμό του Ηνωμένουν βασιλείου, μετά από τα τελευταία στοιχεία-σοκ του Μαρτίου, με πολλούς να προβλέπουν ότι το ποσοστό μπορεί να πλησιάσει το 9% τον επόμενο μήνα.

Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 7% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σηματοδοτώντας τον έκτο συνεχόμενο μήνα όπου το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να επιταχυνθεί τον Απρίλιο, όταν πρόκειται να ξεκινήσει μια αύξηση 54% στους λογαριασμούς ενέργειας, προσθέτοντας περίπου 1,8 μονάδες στο βασικό επιτόκιο. Οι αναλυτές αναμένουν τιμές σε επίπεδα αδιανόητα πριν από ένα χρόνο, όταν το επιτόκιο παρέμεινε κάτω από το 1% και το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις έβγαινε από το lockdown για τον κορωνοϊό.

Μετά τα στοιχεία της Τετάρτης, οι οικονομολόγοι του Bloomberg αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους στο 9% από 8,5%. Ο George Buckley της Nomura και ο Sanjay Raja της Deutsche Bank προβλέπουν αναγνώσεις περίπου στο ίδιο επίπεδο. Ο Allan Monks, οικονομολόγος της JPMorgan στο Λονδίνο, βλέπει επίσης τώρα τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται υψηλότερα, φτάνοντας στο 8,9% τον Απρίλιο και ο οικονομολόγος της Bank Bank of America Robert Wood αύξησε την πρόβλεψή του στο 8,8%.

Ο πληθωρισμός σε αυτά τα επίπεδα θα είναι πολύ πάνω από την πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας για περίπου 8%. Θα βάθυνε μια ήδη βίαιη κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο που φαίνεται ότι θα συμπιέσει τα εισοδήματα με τον πιο απότομο ρυθμό που έχει καταγραφεί.

Τα χειρότερα μπορεί να έρθουν τον Οκτώβριο, όταν οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου πρόκειται να αυξηθούν ξανά. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό σε διψήφια επίπεδα για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980.

Όλες οι Ειδήσεις

Πηγή: politicus.gr