Κικίλιας: Πάνω από κάθε άλλη χρονιά η ταξιδιωτική κίνηση στην Αθήνα τον Φεβρουάριο

 

Στις αισιόδοξες προβλέψεις για την ερχόμενη σεζόν ως αποτέλεσμα της στρατηγικής για επέκταση της τουριστικής περιόδου, άνοιγμα σε νέες αγορές και ανάδειξη νέων προορισμών, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στο «Action», σημείωσε ότι το 2023 έχει ξεκινήσει με τις πιο ευοίωνες προοπτικές. «Τις πρώτες 19 ημέρες του Φλεβάρη η επιβατική κίνηση στο “Ελ. Βενιζέλος” ήταν αυξημένη κατά 2,8% έναντι του Ιανουαρίου και 5% έναντι του ’19. Τον Ιανουάριο είχαμε επίσης 5% αύξηση στην επιβατική κίνηση συγκριτικά με το 2019 και ήταν ο καλύτερος Γενάρης όλων των εποχών, ενώ οι προκρατήσεις που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο για όλη τη χρονιά είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το 2019».

Αναφορικά με το επιτυχημένο, όπως είπε, 2022, επισήμανε ότι τα ταξιδιωτικά έσοδα προσέγγισαν τα αντίστοιχα του 2019, παρά την απώλεια τεσσάρων μεγάλων αγορών: Της Ρωσίας και της Ουκρανίας λόγω του πολέμου και της Κίνας και της Αυστραλίας εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε την ανάπτυξη και τη στήριξη που έδωσε ο τουρισμός το 2022 στην Αθήνα – με τις απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στο «Ελ. Βενιζέλος», που επεκτάθηκαν μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 και οι οποίες θα επανεκκινήσουν στις 11 Μαρτίου – αλλά και σε τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα. «Ο τουρισμός έφερε τεράστια έσοδα στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στον αγροτικό τομέα και στην πρωτογενή παραγωγή, στα εμπορικά καταστήματα, στον κόσμο του real estate και της κατασκευής. Οχτώ στις δέκα επενδύσεις είναι τουριστικές. Έφερε ανάπτυξη στο Καστελλόριζο, στη Σύμη, στη Χάλκη, στην Αλόννησο και στη Σκόπελο, όχι μόνο στη Σκιάθο. Έφερε τεράστια ανάπτυξη καθ’ όλη τη διαδρομή της Εγνατίας και πιο κάτω της Ιόνιας Οδού. Το αεροδρόμιο του Ακτίου είχε 32% αύξηση στις πτήσεις σε σχέση με το 2019. Εξαιρετικές επιδόσεις και στα Ιόνια νησιά, από 25% και πάνω η αύξηση σε σχέση με το ’19, αλλά και στην Πρέβεζα, στο Μεσολόγγι και στα Ιωάννινα, στην Περιφέρεια της Ηπείρου που ήταν η πιο φτωχή Περιφέρεια της Ευρώπης πριν από 15-18 χρόνια» ανέφερε και τόνισε ότι αυτά τα αποτελέσματα ήρθαν παρά τις την πανδημία στις αρχές του έτους, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είπε ότι οι πληρότητες στους δημοφιλείς προορισμούς είναι στο 100%, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα καταλύματα και σε άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές από εκεί που θα πραγματοποιηθούν καρναβαλικές εκδηλώσεις.