Μέτρα κατά του greenwashing προωθεί η Κομισιόν

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των παραπλανητικών ισχυρισμών για το κλίμα από εταιρείες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να περιορίσει το εκτεταμένο greenwashing στη διαφήμιση προϊόντων.

Σύμφωνα με προσχέδιο των συγκεκριμένων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκαλύπτει το Bloomberg, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί που γίνονται από εταιρείες σχετικά με τα προϊόντα τους υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία. Επίσης, όσες εταιρείες θέλουν να διαφημίσουν τις θετικές πτυχές των προσφορών τους σε ό,τι αφορά το κλίμα πρέπει επίσης να τονίσουν τις επιζήμιες επιπτώσεις.

Παραπλανητικές διαφημίσεις

Στο σχέδιο των προτάσεων αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι σε έρευνα του 2020 διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από τους μισούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς προϊόντων που μελετήθηκαν περιείχαν «ασαφείς, παραπλανητικές ή αβάσιμες πληροφορίες».

«Αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλει στην καταπολέμηση του πράσινου ξεπλύματος», ανέφερε το προσχέδιο εγγράφου, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές. «Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στους οικολογικούς ισχυρισμούς είναι αρκετά χαμηλή».

Το σχέδιο, το οποίο αναμένεται τους επόμενους μήνες, θα είναι μεταξύ μιας σειράς μέτρων που εφαρμόζει η Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι η αναπτυσσόμενη βιομηχανία για φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα δεν βασίζεται σε αμφίβολα δεδομένα για το κλίμα. Οι κανόνες προορίζονται να λειτουργούν παράλληλα με τα υπάρχοντα περιβαλλοντικά σήματα, όπως το οικολογικό σήμα της ίδιας της ΕΕ.

Τέλος σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε εκείνες τις εταιρείες που δεν υποστηρίζουν τις απαιτήσεις τους.