Κομισιόν: Οι νέες προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με την αρμόδια επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και την αρμόδια επίτροπο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Μάρεντ ΜακΓκίνες παρουσιάζουν τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση.

Στόχος του πακέτου είναι να καλύψει το χάσμα ανάμεσα στις αντικρουόμενες απόψεις στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, με απώτερο στόχο να διασφαλίσει, ενόψει του κρίσιμου χειμώνα, την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και τον περιορισμό των τιμών που έχουν «γονατίσει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το πακέτο θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης της επικείμενης Συνόδου Κορυφής των «27», στις 20-21 Οκτωβρίου.

Ξεκινώντας η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι ο οδικός δρόμος περιλαμβάνει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως η διαπραγμάτευση με αξιόπιστους προμηθευτές, όπως η Νορβηγία, αλλά και άλλες προτάσεις, δίνοντας έμφαση στην εξοικονόμηση.

Σημείωσε ότι η γενική λογική είναι πως είμαστε ισχυροί όταν δρούμε μαζί, η ενεργειακή ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, οπότε έχει λογική αντί να κινούμαστε μεμονωμένα να δημιουργήσουμε μια εργαλειοθήκη για από κοινού αγορές

Μίλησε για αλληλεγγύη και συνεργασία, καθώς και για συμφωνίες με φιλικές χώρες, κάνοντας ειδική αναφορά στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών.

Εκανε αναφορά στο νέο δείκτη φυσικού αερίου, που πρέπει να συζητηθεί ώστε να γεφυρωθεί το χρονικό φάσμα ανάμεσα στον TTF τώρα και το νέο δείκτη μέχρι αυτός να δημιουργηθεί.

H επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, υπογράμμισε την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών και την από κοινού συνεννόηση με τις εταιρείες για τις προμήθειες φυσικού αερίου, ενώ επανέλαβε τη μεγάλη σημασία που έχει η μείωση της κατανάλωσης.