«Κόβουν» μισθούς οι τεχνολογικές εταιρείες - Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Όλο και περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες προχωρούν σε πάγωμα μισθών ή ακόμη και απολύσεις, με τη Microsoft να παίρνει σειρά και να «παγώνει» τις αμοιβές σε όλους τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να μειώσει το λειτουργικό κόστος σε μια περίοδο έντονης οικονομικής αβεβαιότητας. Ειδικότερα, πρόκειται για μια κίνηση που έρχεται σε συνέχεια των περικοπών που έγιναν στις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Times.

Ο διευθύνων σύμβουλος Satya Nadella, σε εσωτερικό σημείωμα ανέφερε ότι η παραπάνω κίνηση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για τις επενδύσεις που δρομολογεί η εταιρεία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Nadella πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των μισθών στους ωρομίσθιους υπαλλήλους ενώ τόνισε ότι θα διατηρηθεί το πρόγραμμα επιβράβευσης και απονομής μετοχών αν και ψαλιδισμένο.

Το βέβαιο είναι πως η Microsoft ποντάρει αρκετά στην τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας επένδυσης 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο OpenAI.

Είναι επίσης γεγονός πως όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας -για να θωρακίσουν τα οικονομικά τους ενόψει μιας πιθανής ύφεσης- έχουν προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω της υποχώρησης της ζήτησης.

Μια πρόσφατη έρευνα της Goldman Sachs προέβλεψε ότι η πρόοδος στη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% σε βάθος χρόνου 10 ετών εξαιτίας της αυξημένης παραγωγικότητας.

Ωστόσο όλο αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια «σημαντική αναστάτωση» στο εργατικό δυναμικό, με έως και 300 εκατ. θέσεις εργασίας να είναι δυνητικά εκτεθειμένες στην αυτοματοποίηση που θα επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.