Τεχνητή Νοημοσύνη: Συγκροτείται Συμβουλευτική Επιτροπή με επικεφαλής τον Κ. Δασκαλάκη

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκροτείται Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) από πρόσωπα με διεθνή ακτινοβολία, που ασχολούνται συστηματικά με το αντικείμενο.

Η πρωτοβουλία έρχεται ως συνέχεια της δημιουργίας, τον Ιανουάριο του 2022, του Κέντρου Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», που χρηματοδοτείται για τα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και λειτουργεί ως Μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Το Κέντρο έχει σημαντικό έργο κι έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα.

Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε σήμερα θα καταθέσει προτάσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλαπλές ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση της ΤΝ αλλά και για το πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας από τις πιθανές προκλήσεις και αναπροσαρμογές, τις ανισότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα διατυπώνει συστάσεις πολιτικής και θα χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές για τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οικονομία και την κοινωνία, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην αύξηση της καινοτομίας, την ενίσχυση υποδομών, τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και της κοινωνικής συνοχής, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, την προάσπιση της εθνικής ψηφιακής κυριαρχίας και τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα έχει ως στόχο να προσδιορίσει τους τομείς όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορεί να τεθεί στην πρωτοπορία του διεθνούς διαλόγου.

Η λειτουργία της Επιτροπής είναι αμισθί και τα μέλη της είναι:

-Δασκαλάκης Κ. Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, επικεφαλής της Επιτροπής.
Δρακόπουλος Κίμ. Επίκουρος Καθηγητής στην Επιστήμη των Δεδομένων και Λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνια

Καρκαλέτσης Ευ. Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”

Κιντή Βάσω Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ

Παγουλάτος Γ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ

Παναγοπούλου Φερενίκη Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Δικαίου Προστασίας Δεδομένων και Βιοηθικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πήτας Ι. Καθηγητής Πληροφορικής στο ΑΠΘ και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Σελλής Τίμος Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερ. Κέντρου «Αθηνά»

Σταυρόπουλος Ανδρέας Αντιπρόερδος του Endeavor Greece -Μέλος ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ

Τασιούλας Ι. Καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Τσέκερης Χ. Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής.

Πηγή: politicus.gr