Λαγκάρντ: Οι τιμές θα μείνουν ψηλά ακόμα κι όταν πέσει ο πληθωρισμός – Πρέπει να αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης των πολιτών

Συνέντευξη στον Σκάι παραχώρησε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, που βρίσκεται στην Αθήνα ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ μίλησε για τον εφιάλτη των τιμών, τον κίνδυνο νέων πληθωριστικών πιέσεων λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Για την συνεχιζόμενη ακρίβεια, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε: «Τα επίπεδα των τιμών έχουν ανέβει και μάλλον θα παραμείνουν υψηλά. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές λιανικής θα περιοριστούν και θα σταθεροποιηθούν. Αυτή είναι η αποστολή της ΕΚΤ. Σταθερότητα τιμών. Αλλά ξέρετε ότι τα επίπεδα των τιμών έχουν αυξηθεί και δεν θα επιστρέψουν στα προ κορωνοϊού επίπεδα, ούτε όμως οι μισθοί θα επιστρέψουν σε αυτή την εποχή. Συνεπώς, περνάμε σε μια διαφορετική περίοδο».

Για τις συνέπειες της αναφλεξης στη Μέση Ανατολή

«Ως κεντρικοί τραπεζίτες, πρέπει να εξετάζουμε τις πιθανές συνέπειες κάθε σύγκρουσης και αναταραχής σε όλο τον κόσμο. Εξετάζουμε προσεκτικά την κατάσταση, παρακολουθούμε τις τιμές και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Εξετάζουμε τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες φυσικά αποτελούν σημαντικό συστατικό της ζωής μας και οι οποίες αποτέλεσαν βασικό παράγοντα του πληθωρισμού που είχαμε, τα τελευταία τρία χρόνια. Λοιπόν. Συνεπώς το παρακολουθούμ» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ. 

Για τη μείωση του πληθωρισμού η πρόεδρος της ΕΚΤ  τόνισε ότι είναι καιρός να ανακληθούν τα μέτρα στήριξης των πολιτών, δηλαδή «τα δημοσιονομικά κίνητρα και οι δημοσιονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν στους πολίτες, στις μικρές και στις μεγάλες επιχειρήσεις κατά την κορύφωση της κρίσης. Τώρα οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί. Δεν υπονοώ ότι έχουν μειωθεί τελείως, αλλά τώρα που η κρίση έχει καταλαγιάσει, είναι καιρός να ανακληθούν αυτά τα μέτρα. Κι αυτός θα είναι ο καλύτερος τρόπος να μας βοηθήσει να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό και να τον επαναφέρουμε στο 2% μεσοπρόθεσμα».

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η κ. Λαγκάρντ ανέφερε: «Το πρώτο πράγμα που βλέπω για την ελληνική οικονομία είναι κάποια πολύ, πολύ θετικά σήματα και καλά νούμερα. Όταν κοιτάζω τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης και τα αντίστοιχα ελληνικά είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, εκτός από την ανεργία, που είναι ακόμη λίγο υψηλότερη, αν και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Λοιπόν, αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα, την πρόταση για την απόκτηση μεριδίου σε μία από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, αυτά είναι πραγματικά θετικά μηνύματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Τώρα, έχει ολοκληρώσει η ελληνική οικονομία όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, ώστε, να απελευθερωθεί η αναπτυξιακή της δυναμική; Μάλλον όχι. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και πάντα υπάρχει δουλειά να γίνει».