Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα αυξηθούν όσο χρειαστεί

 
 

Υπέρ της συνέχισης της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμη και αν αυξηθούν ο κίνδυνος για ύφεση στην ευρωζώνη, τάχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι ο πληθωρισμός πρέπει να καταπολεμηθεί με κάθε μέσο.

Σε συνέντευξή της στο λετονικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Delfi, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε:

«Η εντολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών και πρέπει να το εκπληρώσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε διαθέσιμα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%».

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 200 μονάδες βάσης τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις και οι αγορές τιμολογούν σε μια σειρά περαιτέρω κινήσεων που θα οδηγούσαν το επιτόκιο καταθέσεων από 1,5% κοντά στο 3% το 2023.

«Ο προορισμός είναι ξεκάθαρος και δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πού μπορεί να καταλήξουν οι αυξήσεις επιτοκίων. «Θα έχουμε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε το 10,7% τον Οκτώβριο και αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ έως το 2024, αυξάνοντας τον κίνδυνο οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αρχίσουν να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους, καθώς χάνουν την εμπιστοσύνη στην προθυμία της ΕΚΤ να την επαναφέρει.

«Όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την οικονομία», είπε η Λαγκάρντ.