Λιανεμπόριο: Καύσωνας και πυρκαγιές «έκαψαν» την κατανάλωση

Νέα προβλήματα στο λιανεμπόριο επέφερε ο παρατεταμένος καύσωνας και οι αλλεπάλληλες πυρκαγιάς αφού οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα τις τελευταίες μέρες δεν ευνοούν την κατανάλωση και συνακόλουθα την αύξηση του τζίρου στην αγορά.

Μέχρι τώρα, οι έμποροι που δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι μετά το παρατεταμένο lockdown λόγω κορονοϊού, θεωρούσαν ως εμπόδιο τα αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού αλλά και τη μαζική έξοδο των πολιτών για τις θερινές τους διακοπές.

Ωστόσο, τα προβλήματα αυξήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο με τον παρατεταμένο καύσωνα και τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που έβαλαν φρένο στην κατανάλωση. Σε αυτό συντείνουν και οι υποδείξεις των επιστημόνων για περιορισμό της κυκλοφορίας λόγω των τοξικών σωματιδίων που εκλύονται από τις πυρκαγιές και πνίγουν το λεκανοπέδιο.

Τόσο το εμπορικό κέντρο της Αθήνας όσο και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα σε διάφορες πόλεις (πχ Πάτρα) έχουν σχεδόν νεκρώσει από κόσμο ενώ οι πολίτες αποφεύγουν και τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς. Ετσι, οι επιχειρηματίες βλέπουν να πηγαίνουν στράφι και οι θερινές εκπτώσεις αφού οι αγορές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο ενώ πολλές από αυτές έχουν αναβληθεί οριστικά για αργότερα.

Χαμένοι και οι επαγγελματίες της εστίασης αφού η κίνηση έχει περιοριστεί σημαντικά και παρατηρείται κυρίως μετά τις απογευματινές ώρες που οι θερμοκρασίες είναι καλύτερες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνθήκες καύσωνα μικραίνουν ακόμη και τις μερίδες και ποσότητες κατανάλωσης. Φυσικά τη μερίδα του λέοντος κερδίζουν τα παγωτά, οι δροσεροί χυμοί και τα αναψυκτικά που είναι τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση τις πολύ ζεστές ημέρες.

Επίσης στο λιανεμπόριο ηχηρή εξαίρεση αποτελούν τα συστήματα κλιματισμού η ζήτηση των οποίων παρουσιάζει αύξηση προκαλώντας όμως καθυστερήσεις στις παραδόσεις των παραγγελιών και στις τοποθετήσεις που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 10 ημέρες όταν σε κανονικούς ρυθμούς κυμαίνονται από 2-5.

Σε δηλώσεις του o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Σταύρος Καφούνης, εκφράζει τον προβληματισμό του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ενώ εκτιμά ότι θα απαιτηθούν και νέα μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων με στοχευμένες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα, ειδικά εάν η κατάσταση με την εξάπλωση της πανδημίας επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά τις συνθήκες στην αγορά μέσα στο φθινόπωρο.