Mark Mobius: Επενδύστε σε χρυσό το 10% του χαρτοφυλακίου σας

Ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius υποστηρίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν το 10% του χαρτοφυλακίου σε χρυσό, καθώς τα νομίσματα θα υποτιμηθούν μετά τα πρωτοφανή οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας.

 

Σε αυτό το στάδιο, «το 10% πρέπει να επενδυθεί σε φυσικό χρυσό», δήλωσε ο Mobius, ο οποίος ίδρυσε την Mobius Capital Partners, μετά από περισσότερες από τρεις δεκαετίες στη Franklin Templeton Investments. «Η υποτίμηση των νομισμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι αρκετά σημαντική το επόμενο έτος, δεδομένου του απίστευτου ποσού χρημάτων που έχει τυπωθεί».

Ο χρυσός σημείωσε ρεκόρ πέρυσι, καθώς η πανδημία ώθησε την ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, αλλά οπισθοχώρησε μετά την κυκλοφορία των εμβολίων.

 

Για την καταπολέμηση της κρίσης, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν εξαπολύσει ένα πρωτοφανές κύμα νομισματικών και δημοσιονομικών κινήτρων,  επιβαρύνοντας τα οικονομικά των κρατών.

«Θα είναι πολύ, πολύ καλό να έχεις φυσικό χρυσό στον οποίο μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση χωρίς τον κίνδυνο της κυβέρνησης να κατασχέσει όλο τον χρυσό», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Mobius, ο οποίος είναι μακροχρόνιος οπαδός του πολύτιμου μετάλλου.

 

Η τιμή του χρυσού στη spot αγορά διαπραγματεύονταν νωρίτερα κοντά στα 1.815 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ πέρυσι κατέγραψε ιστορικό υψηλό στα 2.075 δολάρια. Σε ετήσια βάση έχει καταγράψει απώλειες άνω του 4%, ενώ οι μετοχές διεθνώς διατηρήθηκαν κοντά στα υψηλά τους και η Fed ετοιμάζει τη στρατηγική της για μείωση των οικονομικών κινήτρων.

 

Οι επενδυτές έχουν απομακρυνθεί από τα ETF του χρυσού λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου των μετοχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε προϊόντα χρυσού έχουν μειωθεί κατά 8,5% τους τελευταίους 12 μήνες.